Premi Estrategia NAOS a Menjadors escolars més sans i sostenibles

28/11/2022 - Viure amb salut,Entorns

L’Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AESAN) i el Ministerio de Consumo han atorgat el XV Premi Estrategia NAOS a la promoció d’una alimentació saludable en l’àmbit escolar al programa Menjadors escolars més sans i sostenibles. El projecte, és una iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona i l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) que promou una alimentació infantil més equilibrada, saludable i sostenible tant a l’escola com a casa. Una quarantena de centres escolars de la ciutat ja l’han posat en marxa i se’n beneficien més de 15.000 alumnes que fan ús del servei del menjador. Ambdues institucions volen fer extensiu aquest premi també als centres educatius de la ciutat, com a reconeixement de la seva implicació en projectes per tal d’afavorir la salut present i futura d’infants i joves.

Així doncs, el programa s’adreça a centres educatius públics, concertats i privats d’educació infantil i primària i d’educació secundària amb servei de menjador, que s’hi vulguin inscriure. Proposa menús escolars amb menys carn vermella o processada i més proteïna d’origen vegetal, i promou productes de proximitat i de temporada. La proposta inclou també incorporar més amanida en la guarnició i fruita fresca en les postres, i insisteix en la importància d’utilitzar oli d’oliva per amanir i cuinar, així com en oferir productes integrals.

Des de l’ASPB es fa un acompanyament per a la seva implementació. En aquest sentit, l’Equip de Salut Comunitària de l’ASPB, en col·laboració amb l’equip de polítiques alimentàries de l’àrea d’alimentació sostenible de l’Ajuntament de Barcelona, proporciona assessorament i formació tant al professorat i la direcció, com a les empreses de monitoratge i restauració, i ofereix tallers per a famílies. Igualment, s’han dissenyat i elaborat materials divulgatius per als centres i les famílies, entre ells propostes de sopar per complementar el dinar, un receptari de llegums, preguntes i respostes freqüents sobre l’alimentació sana i sostenible en infants o un fulletó amb informació sobre els aliments proteics vegetals i els seus mites.

Estrategia NAOS (Nutrición, Actividad Física y Prevención de la Obesidad)

L’Estrategia NAOS que desenvolupen AESAN i el Ministerio de Consumo, impulsa i coordina polítiques i actuacions per fomentar una nutrició i alimentació saludable i la pràctica de l’activitat física, promocionant accions educatives e informatives dirigides als consumidors. Així doncs, els premis Estrategia NAOS tenen l’objectiu de reconèixer i donar major visibilitat a aquells programes, intervencions o altres iniciatives que amb la promoció d’aquests hàbits saludables ajudin a la prevenció de l’obesitat i altres malalties.

Menjadors més sans i sostenibles és una mesura inclosa en la declaració d’emergència climàtica i forma part de l’agenda de l’Estratègia d’alimentació sostenible Barcelona 2030, que intenta refermar el llegat que deixa a la ciutat la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible del 2021. El seu objectiu és promoure un model d’alimentació més saludable i sostenible que tingui cura de la salut de les persones, dels territoris i del planeta a la vegada. Es va posar en marxa l’any 2020 com a prova pilot en sis escoles vinculades a la Xarxa d’Escoles + Sostenibles que promou l’Ajuntament de Barcelona. Durant el curs passat el projecte es va estendre a altres centres educatius de la ciutat i ja s’està implementant a 46 (12% dels 388) centres educatius amb servei de menjador que hi ha a la ciutat.

 

Nota de premsa

Menjadors més sans i sostenibles

Alimentació saludable, sostenible i segura ASPB

Noticies relacionades