El projecte Menjadors escolars més sans i sostenibles és una iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona i l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) que promou una alimentació infantil més equilibrada, saludable i sostenible tant a l’escola com a casa. Es va posar en marxa el curs passat en fase pilot a 6 escoles de Barcelona, i en aquest moment es troba en procés d’expansió a tots els centres educatius per al curs escolar 2021-2022. Els centres de la ciutat que el vulguin implementar ja ho poden demanar mitjançant el formulari d’inscripció del programa.
Menjadors més sans i sostenibles proposa nous menús escolars amb menys carn vermella o processada i més proteïna d’origen vegetal, i promou productes de proximitat i de temporada. La proposta també vol incorporar més amanida en la guarnició i fruita fresca en les postres. Igualment, insisteix en la importància d’utilitzar oli d’oliva per amanir i cuinar, així com en oferir productes integrals. L’Equip de Salut Comunitària de l’ASPB proporciona assessorament i formació per la seva implementació a les escoles i les empreses de restauració i monitoratge dels menjadors escolars, i ofereix també material de suport i recomanacions per a les famílies.
L’evidència científica mostra que les dietes hipercalòriques amb excés de proteïna d’origen animal, greixos saturats, productes ensucrats i ultra processats tenen efectes negatius en la salut i incrementen el risc de patir malalties. Segons les enquestes actuals, la població infantil i adolescent fa un consum excessiu d’aquests aliments i un 80% no menja la quantitat de fruita i hortalissa recomanada. A més, el 90% dels centres escolars no ofereix cap proteïna vegetal com a segon plat. D’altra banda, el sistema alimentari actual és el responsable d’entre el 21% i el 37% dels gasos d’efecte hivernacle, aquest efecte es podria reduir amb dietes més saludables i baixes en carboni.
Així, el motiu de la proposta de les noves programacions de menús a l’escola és triple:
En definitiva, el projecte vol promoure un model d’alimentació més saludable i sostenible que tingui cura de la salut de les persones, dels territoris i del planeta a la vegada.
En aquest sentit, la iniciativa Menjadors escolars més sans i sostenibles és una de les mesures incloses en la declaració de l’emergència climàtica de la ciutat i també forma part de l’agenda de Barcelona com a Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible en 2021.