Avaluació dels menús escolars durant el curs 2021-2022

L’ASPB avalua els menús de les escoles d’educació infantil, primària i secundària de la ciutat que disposen de servei de menjador, i participen en el Programa de revisió dels Menús Escolars (PreME). Segons les revisions fetes durant el curs 2021-2022, la majoria de centres educatius que hi van participar complien els criteris d’alimentació saludable establerts. A més, han mostrat una elevada satisfacció amb els informes elaborats i amb les recomanacions proposades per l’ASPB.
Així doncs, el Servei de Salut Comunitària va revisar durant el curs passat la programació de menús de 106 escoles i instituts de Barcelona, gairebé el 82% dels previstos. Els resultats d’aquestes avaluacions mostren un compliment majoritari de les recomanacions de consum setmanal per als diferents tipus d’aliments. No obstant això, el compliment mensual per als llegums en els primers plats va ser baix, un 93,4% oferia menys de les recomanades. Igualment, pel que fa als segons plats, la major part de centres oferia menys racions mensuals de proteics vegetals (97,2%) de les recomanades, i sobrepassava les racions mensuals indicades de carns totals (93,4%), així com les de carns vermelles i processades (84,9%). El compliment de fruita fresca a les postres va ser del 94%.
Tot i que molts dels resultats són positius i destaca la millora dels paràmetres avaluats en les avaluacions de seguiment, cal continuar insistint en el compliment de les freqüències recomanades de carns vermelles i processades, augmentar el consum de proteïna d’origen vegetal i disminuir el consum de proteïna d’origen animal i d’aliments precuinats. Així com, continuar fomentant l’oferta de pa integral durant els àpats, l’ús de sal iodada i d’oli d’oliva o de gira-sol alt oleic per cuinar i per fregir, i l’oli d’oliva verge per amanir.