Descarregar informe [PDF]
L’Ajuntament de Barcelona i l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) han consensuat una nova proposta de menús escolars saludables i sostenibles amb més proteïna vegetal. A la pràctica, les noves recomanacions suposen que la presència de proteïna animal es limiti només als segons plats del menú i com a màxim tres dies a la setmana i que, els altres dos dies, el segon plat sigui a base de proteïna vegetal (principalment llegums).
Sis escoles vinculades a la Xarxa d’Escoles + Sostenibles aplicaran enguany els canvis i rebran assessorament i acompanyament de l’ASPB. La prova pilot servirà per identificar els punts forts i febles d’aquesta nova recomanació nutricional. Els centres que la duran a terme són l’Escola Dovella, l’Escola Mallorca, l’Escola Ramon Casas, l’Escola Pare Poveda, l’Escola La Farigola del Clot i l’Escola Patronat Domènech.
L’evidència científica actual estableix que les dietes calòriques amb excés de proteïna animal, greixos saturats i productes ensucrats i processats té efectes negatius per a la salut i incrementa el risc de patir malalties cardiovasculars, diabetis o càncer, entre d’altres. A més a més, aquest tipus de dietes també tenen un impacte en el medi ambient. En aquest sentit, un model de dieta mediterrània equilibrada, saludable, sostenible i de proximitat és un factor promotor de la salut.
Les diferents enquestes realitzades per l’ASPB sobre hàbits i conductes d’alimentació posen de manifest que:
D’altra banda, l’ASPB ofereix actualment a les escoles de la ciutat el Programa de revisió dels Menús Escolars (PreME), d’acord amb el departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. La revisió de 116 centres educatius feta durant el curs 2018-2019, mostra indicadors molt positius, com és el fet que el 92% compleixen les freqüències recomanades de verdures o el 89% de llegums en els primers plats. Ara bé, també s’ha observat que el 34% dels centres consumeixen carn vermella i/o processada dos o més cops per setmana, quan l’actual recomanació és que sigui només una vegada, o bé que el 90% de les escoles no ofereix setmanalment cap proteic vegetal com a segon plat, com podrien ser llegums o altres proteïnes vegetals de producció local.
Aquesta iniciativa forma part del centenar de mesures que l’Ajuntament de Barcelona s’ha proposat impulsar en l’actual context de declaració d’emergència climàtica a la ciutat el passat 15 de gener. Segons els resultats de l’últim baròmetre municipal, el 89% dels veïns i veïnes de Barcelona es declaren molt o bastant preocupats pel canvi climàtic; el 80% considera que això tindrà afectació sobre la seva vida; un 84% es mostra disposat a comprar productes d’alimentació de proximitat com a mesura per disminuir el seu impacte, i un 65% també és favorable a reduir el consum personal de carn.