El passat dissabte 26 de març es va celebrar a l’Escola d’Hostaleria Vedruna del barri de Gràcia la primera edició de “Col·lectivitats saludables i sostenibles”, un concurs de cuina saludable per a xefs de cuines col·lectives. El concurs va ser organitzat per Menjadors Ecològics, una assessoria tècnica especialitzada en les col·lectivitats saludables i sostenibles, amb el suport de diferents institucions, entre elles l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB). Pilar Ramos del servei de Salut Comunitària de l’ASPB va participar com a membre del jurat. L’objectiu del certamen és donar visibilitat a receptes a base d’hortalisses, llegums i aliments ecològics, de temporada i de proximitat per a servir en cuines col·lectives i oferir una alimentació molt més saludable i sostenible en aquests establiments.
La recepta amb més puntuació va ser les Mongetes del Ganxet amb textures de calçots i romesco, de Xavier Ferrer, seguida per Bunyols de mongetes del Carai, coliflor i moniato, de María José Sánchez; Llenties amb poma i carabassa, de Daniel Colilles; Trinxat de mongetes, de Xavier Palau; Llenties hortolanes, de Julia Torres; i Coca de cigrons de l’Anoia amb brandada de carxofes i hortalisses, de Manuel Giménez. Ja podreu consultar i descarregar les fitxes tècniques d’aquestes sis receptes al web del concurs.
L’ASPB se suma a la iniciativa i anima a tots els xefs de col·lectivitats (escoles, hospitals, residències, menjadors universitaris, menjadors laborals, etc.) a incorporar alguna d’aquestes receptes en el menú, així com a participar en la pròxima edició de 2023 i col·laborar en la creació de noves propostes gastronòmiques a base d’aliments de temporada, locals i de proximitat, a més de potenciar el consum d’hortalisses de temporada i llegums.