Del 25 al 31 de maig se celebra la XXVI Setmana Sense Fum. L’objectiu d’aquesta iniciativa és sensibilitzar la població de la importància que té per a la salut el fet de no iniciar-se, abandonar el consum de tabac i poder gaudir d’un ambient lliure de fum i de residus del tabac. El lema escollit enguany és “Que la salut sigui el teu premi”. L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) se suma a la celebració i anima a participar activament en la campanya.
Aquesta iniciativa culmina el 31 de maig coincidint amb el Dia Mundial Sense Tabac. En aquest dia l’Organització Mundial de la Salut destaca la necessitat de “Desemmascarar l’atractiu i exposar les tàctiques sobre els productes de tabac i nicotina”. D’aquesta manera vol crear consciència sobre la influència nociva de la indústria del tabac sobretot en els joves amb estratègies publicitàries que minimitzen els riscos per a la salut.
En aquest sentit, les cigarretes electròniques en són un exemple. El seu consum ha augmentat notablement en el nostre país i en altres països europeus, especialment entre la població jove. Les estratègies de màrqueting promouen aquests productes com a innocus, però la realitat és que comporten riscos significatius per a la salut de les persones i per al medi ambient.
Coincidint amb la Setmana Sense Fum l’ASPB ha publicat un informe per donar visibilitat a l’estat actual de les cigarretes electròniques i proposar mesures basades en l’evidència científica per contribuir a la reducció del seu consum. Igualment, s’ha publicat una infografia que posa l’accent en elmite del “tabac que no fa mal”, assenyalant el seu impacte en la salut.
La Setmana Sense Fum és una iniciativa originària de la Sociedad Española de Medicina Familiar y Comunitària (semFYC), que coordina el Programa Atenció Primària Sense Fum a Catalunya, en el context de SumaSalut (AIFICC, CAMFiC i ASPCAT), i s’organitza amb diverses institucions, entitats i organitzacions. En els últims anys, l’ASPB n’està implicada en l’organització. Així doncs, us encoratgem a fer extensius el missatge i a fer accions individuals o col·lectives. Disposeu de tota la informació al web de l’ASPCAT. D’altra banda, podeu seguir l’esdeveniment a les xarxes socials i compartir les vostres propostes amb el hashtag #ssfcat25 i #sumasalut.