Nou impuls a la salut comunitària de Barcelona

05/12/2016 - Entorns

L’Ajuntament de Barcelona, juntament amb l’Agència de Salut Pública (ASPB) han presentat la Mesura de Govern d’Impuls a la Salut Comunitària, una estratègia que té com a objectiu millorar l’estat de salut i el benestar de les persones en el conjunt de Barcelona, i en especial en aquells barris amb una situació més desfavorida. Aquest abordatge de salut comunitària, que actua sobre l’entorn social dels barris, forma part de les estratègies municipals per reduir les desigualtats en salut entre aquests barris prioritaris i la resta de la ciutat, sumant-se a les polítiques de garantia de drets socials de tot el Govern i de reforç de la sanitat pública que es promouen en el marc del Consorci Sanitari de Barcelona. L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) en pren part activa i participa del lideratge i disseny de la iniciativa.

L’impuls de les intervencions es concentra en 23 barris sota el paraigua de Barcelona Salut als Barris (BSaB). Són els 18 barris prioritzats per l’anàlisi Urban HEART sobre indicadors socioeconòmics i de salut inclòs en l’Informe de Salut de l’any passat, junt amb altres inclosos al Pla de Barris o que ja formaven part del programa BSaB. A dia d’avui, en tots ells ja s’han iniciat dinàmiques de salut comunitària, en les que participen diferents institucions com l’Agència de Salut Pública de Barcelona, el Consorci Sanitari de Barcelona i els districtes municipals, al costat dels agents socials i serveis socials i educatius de cada territori.

Els 23 barris es troben en diferents fases de desenvolupament del procés comunitari. Les fases de la implantació de les estratègies de salut comunitària parteixen d’un acord institucional a tots nivells. Seguidament, es constitueix un grup motor que exercirà el lideratge des de la legitimitat assolida i el consens. La següent fase de diagnòstic consisteix en analitzar les necessitats en salut i els determinants que les condicionen, i finalitza amb la priorització de les necessitats i de les intervencions per abordar-les. La segueix una fase intensiva d’acció, la fase de seguiment i avaluació, i finalment la fase de manteniment, que dóna sostenibilitat a les actuacions. https://www.aspb.cat/arees/promocio-entorns/barris/

Noticies relacionades