Menús saludables als centres educatius de Barcelona

L’ASPB avalua els menús de les escoles d’educació infantil, primària i secundària de la ciutat que disposen de servei de menjador, i participen en el Programa de revisió dels Menús Escolars (PreME). Segons les revisions fetes durant el curs 2020-2021, en conjunt els centres educatius que hi van participar complien els criteris d’alimentació saludable establerts. A més, han mostrat una elevada satisfacció amb els informes elaborats i amb les recomanacions proposades per l’ASPB.
Així doncs, el Servei de Salut Comunitària va revisar durant el curs passat la programació de menús de 121 escoles i instituts de Barcelona, un 93% dels previstos. Els resultats d’aquestes avaluacions mostren que tots els centres oferien diàriament verdures i hortalisses en els seus menús i el compliment de fruita fresca a les postres de 4 o 5 vegades per setmana era de gairebé el 92%.
Pel que fa als primers i segons plats la majoria complien les recomanacions setmanals de verdures i hortalisses, arròs, llegums, carn blanca, ous, i carns vermelles i processades. No obstant això, la major part oferien menys racions de llegums als primers plats i de proteics vegetals als segons plats de les recomanades mensualment, i sobrepassava les racions mensuals indicades de carns totals, així com les de carns vermelles i processades.
Tot i que molts dels resultats són positius i destaca la millora dels paràmetres avaluats en les avaluacions de seguiment, cal seguir insistint en el compliment de les freqüències recomanades de carns vermelles i processades, augmentar el consum de proteïna d’origen vegetal i disminuir el consum de proteïna d’origen animal i d’aliments precuinats. Així com, continuar fomentant l’oferta de pa integral durant els àpats, l’ús de sal iodada i d’oli d’oliva o de girasol alt oleic per cuinar i per fregir, i l’oli d’oliva verge per amanir.