36 escoles i instituts ja ofereixen menús més sans i sostenibles amb més proteïna vegetal

04/10/2021 - Entorns

El projecte Menjadors escolars més sans i sostenibles consolida aquest curs la seva expansió arribant al 10% de centres educatius amb servei de menjador de Barcelona i amb el triple objectiu de promoure una alimentació més saludable, combatre l’emergència climàtica i enfortir l’economia local. Un total de 36 escoles i instituts de la ciutat, tant públiques com concertades, ja participen aquest curs de forma voluntària del projecte. La iniciativa promou una alimentació infantil més equilibrada, saludable i sostenible tant a l’escola com a casa. Aquesta és una mesura inclosa en la declaració d’emergència climàtica i en línia amb la designació de Barcelona com a Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible.

La proposta posada en marxa per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) i l’Ajuntament de Barcelona amb la col·laboració del Consorci d’Educació de Barcelona (CEB), demana oferir menús amb menys carn vermella o processada i més proteïna d’origen vegetal, a banda de promoure productes frescos de proximitat i de temporada. Igualment, insisteix en la importància d’utilitzar oli d’oliva per amanir i cuinar, així com en oferir productes integrals.

El programa Menjadors escolars més sans i sostenibles s’adreça a centres educatius públics, concertats i privats d’educació infantil i primària i d’educació secundària amb servei de menjador, que decideixen de forma voluntària si volen inscriure’s. Des de l’ASPB s’ofereix assessorament professional, formació i seguiment a les escoles i les empreses de restauració i monitoratge dels menjadors escolars, a banda de material de suport i recomanacions a les famílies.

Prova pilot i avaluació

El projecte es va posar en marxa durant el curs passat en sis escoles vinculades a la Xarxa d’Escoles + Sostenibles que promou l’Ajuntament de Barcelona, un pla pilot al qual van participar en total 1.655 infants que van fer ús dels menjadors escolars i que van permetre a l’ASPB, que en facilita la implementació i el seguiment, fer una primera avaluació del programa.

Així doncs, l’avaluació de la situació inicial de les escoles participants  va posar de manifest que, tot i el compliment general dels criteris d’alimentació saludable als centres, el 67% dels menjadors no oferia cap proposta de segon plat amb proteïna vegetal durant la setmana. L’anàlisi va detectar igualment, la necessitat de reduir l’ús d’aliments precuinats, augmentar l’ús d’oli d’oliva, promocionar els aliments de producció ecològica, de proximitat i frescos, així com incrementar la presència de productes de temporada. Un cop implementat el programa l’ASPB ha detectat que s’aconsegueixen instaurar racions setmanals adequades de peix, ous, carn i proteïna vegetal, s’utilitza l’oli d’oliva per fregir, augmenta la fruita a les postres, apareix el pa i la pasta integral, es redueix l’ús de congelats i hi ha un increment de la verdura i la fruita de proximitat i temporada.

Nota de premsa

Menjadors més sans i sostenibles

Noticies relacionades