El projecte refugis climàtics ha convertit onze escoles de la ciutat en refugis climàtics implementant solucions tradicionals contra la calor als edificis i transformant els patis introduint vegetació, espais d’ombra i punts d’aigua. L’alumnat i el professorat de les escoles ja han pogut gaudir d’aquests espais i es preveu que la ciutat els puguin utilizar durant l’estiu. L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), l’Institut de Salut Global Barcelona (ISGlobal) i l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), fan seguiment abans, durant i després de la intervenció per avaluar l’impacte en la salut i en l’entorn de la comunitat educativa de la mesura.
El projecte de refugis climàtics “Adaptar escoles al canvi climàtic a través del verd, el blau i el gris”, és finançat en un 80% pel programa Urban Innovative Action de la Comissió Europea i va començar fa gairebé dos anys. El passat mes d’octubre va acabar la intervenció a les escoles, per convertir-les en espais que s’adaptin als efectes del canvi climàtic com ara les onades de calor. En el projecte liderat per l’Ajuntament de Barcelona participen diferents institucions, entre elles l’ASPB.
L’ASPB estudia l’impacte en salut i benestar de les intervencions amb estudis en els quals participen l’alumnat, el professorat i la comunitat de l’entorn, principalment les persones usuàries dels patis oberts.
Per avaluar els potencials beneficis en la salut i benestar físic i mental, s’han fet qüestionaris amb preguntes sobre la percepció de la salut, el nivell d’activitat física, el confort de l’escola o els usos del pati de l’escola abans i després de les intervencions. Aquests qüestionaris s’han fet a les escoles que formen part del projecte i a deu escoles control on no s’hi han fet intervencions i que, per tant, permetran comparar resultats.
Pel que fa als estudis amb el professorat, durant els mesos de maig i juny d’aquest curs es faran grups de discussió entre docents de les diferents escoles per tal que analitzin, des de la seva perspectiva, l’impacte del projecte, el seu vessant pedagògic o l’impacte en l’entorn.
Finalment, per analitzar l’impacte en la comunitat, es posaran en marxa mesures observacionals combinades amb enquestes breus a les persones que, durant el mes de juliol, utilitzin els espais de patis de les escoles com a espai d’esbarjo sota el programa Patis oberts.
Alhora, l’ASPB també ha dut a terme el seguiment i l’avaluació del procés de desplegament del projecte des del seu inici. S’ha analitzat tant la part pedagògica de les diverses activitats que es duen a terme, com ara els tallers per al professorat o el procés participatiu de cada escola, a partir de qüestionaris de satisfacció.