Nou impuls a la salut comunitària de Barcelona

05/12/2016 - Entorns

L’Ajuntament de Barcelona, juntament amb l’Agència de Salut Pública (ASPB) han presentat la Mesura de Govern d’Impuls a la Salut Comunitària, una estratègia que té com a objectiu millorar l’estat de salut i el benestar de les persones en el conjunt de Barcelona, i en especial en aquells barris amb una situació més desfavorida. Aquest abordatge de salut comunitària, que actua sobre l’entorn social dels barris, forma part de les estratègies municipals per reduir les desigualtats en salut entre aquests barris prioritaris i la resta de la ciutat, sumant-se a les polítiques de garantia de drets socials de tot el Govern i de reforç de la sanitat pública que es promouen en el marc del Consorci Sanitari de Barcelona. L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) en pren part activa i participa del lideratge i disseny de la iniciativa.

L’impuls de les intervencions es concentra en 23 barris sota el paraigua de Barcelona Salut als Barris (BSaB). Són els 18 barris prioritzats per l’anàlisi Urban HEART sobre indicadors socioeconòmics i de salut inclòs en l’Informe de Salut de l’any passat, junt amb altres inclosos al Pla de Barris o que ja formaven part del programa BSaB. A dia d’avui, en tots ells ja s’han iniciat dinàmiques de salut comunitària, en les que participen diferents institucions com l’Agència de Salut Pública de Barcelona, el Consorci Sanitari de Barcelona i els districtes municipals, al costat dels agents socials i serveis socials i educatius de cada territori.

Els 23 barris es troben en diferents fases de desenvolupament del procés comunitari. Les fases de la implantació de les estratègies de salut comunitària parteixen d’un acord institucional a tots nivells. Seguidament, es constitueix un grup motor que exercirà el lideratge des de la legitimitat assolida i el consens. La següent fase de diagnòstic consisteix en analitzar les necessitats en salut i els determinants que les condicionen, i finalitza amb la priorització de les necessitats i de les intervencions per abordar-les. La segueix una fase intensiva d’acció, la fase de seguiment i avaluació, i finalment la fase de manteniment, que dóna sostenibilitat a les actuacions. http://www.aspb.cat/arees/promocio-entorns/barris/

Noticies relacionades

El Programa SIRIAN arriba a la Marina

04-10-2017
Entorns
En el marc del Programa Barcelona Salut als Barris el Programa SIRIAN s’inicia a la […]

Fem Salut a les escoles! Butlletí 12

10-07-2017
Entorns
Aquest juny s’ha publicat el butlletí Fem Salut!, número 12. L’objectiu del butlletí és compartir […]

Inscripcions dels programes de promoció de la salut a les escoles

21-06-2017
Entorns
Ja estan obertes les inscripcions dels Programes de Promoció de la Salut a l’Escola que l’Agència […]

Últims resultats del programa de revisió de menús escolars

24-05-2017
Entorns
El programa de revisió de menús escolars (PreME) s’ofereix des de l’Agència de Salut Pública […]

El Programa SIRIAN arriba a la Trinitat Vella

02-05-2017
Entorns
En el marc del Programa Barcelona Salut als Barris el Programa SIRIAN arriba a la […]

Inscripció als Programes de Promoció de la Salut a l’Escola

08-09-2016
Entorns
Ja està oberta la inscripció als Programes de Promoció de la Salut a l’Escola que […]

Projecte MA’ISAH: Millorant la salut de noies paquistaneses del Besòs

26-07-2016
Entorns
El projecte MA’ISAH  va sorgir des del barri del Besòs i té l’impuls de l’Agència […]

El Programa d’Habilitats Parentals es mostra efectiu a diferents nivells

30-06-2016
Entorns
Els pares i mares sovint expressen la manca de recursos per poder fer front als […]