L’ASPB ha elaborat l’informe “Prevenció comunitària del consum d’alcohol en persones adultes a Barcelona“. El document resumeix la situació del consum d’alcohol a la ciutat, la seva evolució en els últims anys i el seu impacte en salut. A més, mostra la factibilitat i efectivitat de la intervenció comunitària per a prevenir i reduir els danys causats per l’alcohol.
L’alcohol és una de les substàncies addictives més consumides per la població adulta a l’Estat espanyol. Si bé és conegut que l’abús d’alcohol provoca problemes de salut i socials de gran importància, en el nostre entorn el seu consum està molt acceptat i sovint banalitzat. Es considera que hi ha un consum de risc quan se superen les 4 UBE (unitats de beguda estàndard) al dia en homes i les 2 UBE en dones. 1 UBE equival, per exemple, a una copa de vi o una cervesa, mentre que un cubata o una copa de licor equival a 2 UBE. Segons les dades de l’ASPB, el consum de risc a la ciutat és més elevat en homes que en dones. Les persones joves, especialment les de 15 a 24, són les que en fan amb més freqüència. D’altra banda, a Barcelona l’alcohol és la substància que més inicis de tractament per trastorn de consum de substàncies causa a Barcelona (42,3% en homes, 50,8% en dones l’any 2019).
Aquest informe resumeix la situació de consum a la ciutat i descriu el seu impacte social i en la salut de les persones. Igualment, el document revisa l’evidència disponible sobre les intervencions comunitàries que s’han mostrat efectives en altres contextos i l’opinió d’informants claus del nostre territori. Aquesta informació ha permès conèixer les barreres i els elements facilitadors pel codesenvolupament d’intervencions dirigides a reduir el consum problemàtic d’alcohol a Barcelona.