El 10 d’octubre se celebra el Dia Mundial de la Salut Mental. Aquesta iniciativa de la Federació Mundial de Salut Mental que vol millorar el coneixement, crear consciència i impulsar accions que promoguin i protegeixin la salut mental de totes les persones. Aquest any recorda que “La salut mental és un dret humà universal”.
Des de l’ASPB ens sumen a aquesta celebració destacant el fet que els factors determinants de la salut mental no només inclouen característiques individuals, com la capacitat de gestionar els pensaments, les emocions, els comportaments o les relacions personals, sinó també factors socials, econòmics, polítics i ambientals que configuren les condicions de vida de les persones, fet que pot comportar desigualtats socials en salut. Per tant, cal un abordatge ampli i equitatiu amb accions dirigides: a la vigilància de la salut mental i els seus determinats, a la promoció de la salut mental juntament amb polítiques que millorin les condicions de vida; a la seva atenció i cura; i a combatre l’estigma associat.
En aquest sentit, cal recordar que l’any 2016 Barcelona va ser pionera i va llançar el seu primer Pla de Salut Mental esdevenint una de les ciutats capdavanteres a l’hora de definir polítiques públiques de salut mental per a la seva ciutadania. Una estratègia compartida de ciutat entre les institucions i les entitats socials per desenvolupar accions de prevenció, millora i cura de la salut mental en què participa l’ASPB.
Informe La Salut mental a Barcelona 2021-2022
Informe Salut mental en adolescents a Barcelona (FRESC 2021)