El sistema de vigilància de l’equitat en salut i les desigualtats en salut a Barcelona té per objectiu dur a terme aquesta vigilància a la ciutat de Barcelona, analitzant tant els determinants de la salut com les conductes relacionades amb la salut i els indicadors de salut segons els eixos de desigualtat social.
La vigilància s’ha realitzat amb les fonts d’informació disponibles com les enquestes de salut de Barcelona i Catalunya, els registres de mortalitat i salut sexual i reproductiva de l’Agència i dades de COVID-19. La majoria d’elles estan disponibles cada any. S’han escollit 8 indicadors per tal de poder fer una vigilància sistemàtica de les desigualtats: renda familiar disponible, prevalença de sobrepès i obesitat, de visites en odontologia, de mala salut percebuda i de mala salut mental, esperança de vida, taxa d’embaràs adolescent i incidència de COVID-19. Aquests indicadors es mostren segons els eixos de desigualtat estudiats i que han estat: el sexe, l’edat, la classe social, el nivell educatiu, el país de naixement, el barri i el districte. Això es fa a través de mapes i gràfics. També s’han calculat mesures resum de desigualtat i mostrat la seva evolució en el temps.
La creació del sistema de vigilància de les desigualtats en salut ha de permetre monitorar desigualtats, prioritzar intervencions i veure l’impacte de les polítiques implementades. Aquest s’emmarca dins el projecte europeu JAHEE (Joint Action Health Equity Europe).
#VigilànciaDesigualtatsBCN