L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) fa un seguiment de la situació de la salut sexual i reproductiva a la ciutat i elabora un informe anual. Així doncs, el document recull indicadors obtinguts de diverses fonts d’informació, tenint en compte diferents eixos de desigualtat social. En l’edició 2020, a més de proporcionar les dades més recents disponibles i la seva evolució, s’analitza la informació amb una aproximació basada en drets sexuals i reproductius, tot tenint en compte l’impacte de la COVID-19.
La sexualitat i la reproducció ocupen un lloc cabdal a la vida de les persones. Condicionen la seva identitat, el seu estat de salut i el grau de benestar individual i social. Per això, la salut sexual i reproductiva és més que una qüestió de política sanitària. Els drets sexuals i reproductius estan reconeguts en els acords internacionals i garantir-los forma part de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible aprovada per l’Assemblea General de les Nacions Unides.
Així doncs, avançar en la vigilància de la salut sexual i reproductiva des de la perspectiva dels drets humans és clau, ja que permet fer visibles els grups de població en situació de major vulnerabilitat a la ciutat, i a la vegada, esdevé una eina per a guiar l’acció política en compliment dels compromisos globals i locals.