Barcelona Salut als Barris. Memòria 2021
Descarregar fitxer
Aquesta memòria presenta l’activitat feta en els barris on està present l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) a través de l’estratègia de salut comunitària “Barcelona Salut als Barris” (BSaB) durant el 2021, un any encara marcat per la pandèmia de la COVID-19.
Tal com recull el document, s’han dut a terme 176 intervencions, on han participat 9920 persones: 67 famílies a través del programa d’habilitats familiars i altres intervencions dirigides a famílies, 6854 nois i noies en els programes de promoció de la salut a les escoles, 143 nens i nenes i 1407 joves en els programes de lleure saludable i de promoció de la salut afectiu-sexual, 503 adults en intervencions orientades a millorar la seva qualitat de vida, tant física com mental, i 946 persones grans en el programa d’activitat física Activa’t als Parcs de Barcelona, Baixem al Carrer, tallers de memòria, activitats de caminades per evitar l’aïllament i fomentar la mobilitat, bici sense edat o en les escoles de salut per a les persones grans. La satisfacció de les persones participants en aquests programes és molt alta.
Durant el 2021, i amb la pandèmica encara molt present, s’ha visibilitzat que necessitem treballar de manera intersectorial i amb la participació de la comunitat, amb una mirada feminista i antiracista, que té en compte les desigualtats socials i les realitats pròximes i locals de les persones que viuen en els nostres barris. Només treballant d’aquesta manera es podrà mitigar la triple crisi (econòmica, social i sanitària) derivada d’aquesta pandèmia.
Barcelona Salut als Barris. Memòria 2020
Descarregar fitxer
Aquesta memòria presenta l’activitat realitzada durant el 2020 en els barris on està present l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) a través de l’estratègia de salut comunitària “Barcelona Salut als Barris” (BSaB). L’any 2020 ha estat un any especialment complicat a causa de la pandèmia de la COVID-19, i malgrat un context poc afavoridor de l’acció comunitària en salut, s’ha seguit treballant conjuntament per detectar les necessitats en salut dels barris més desafavorits derivades de la COVID-19, i dissenyar, implementar i avaluar programes per cobrir-les.
Així, s’han dut a terme 172 intervencions, on han participat 9732 persones: 72 famílies a través del programa d’habilitats familiars i altres intervencions realitzades per a famílies, 7229 nois i noies en els programes de promoció de la salut a les escoles, 155 nens i nenes i 766 joves en els programes de lleure saludable i de promoció de la salut afectiu-sexual, 311 adults en intervencions dirigides a millorar la seva qualitat de vida, tant física com mental, i 1199 persones grans en el programa d’activitat física Activa’t als Parcs de Barcelona, Baixem al Carrer, tallers de memòria, activitats de caminades per evitar l’aïllament i fomentar la mobilitat o en les escoles de salut per a les persones grans. La satisfacció de les persones participants amb aquests programes és molt alta.
Durant la pandèmia de la COVID-19 s’ha manifestat, més que mai, la necessitat de treballar de manera intersectorial i amb la participació de la comunitat, amb una mirada feminista i antiracista, que té en compte les desigualtats socials i les realitats pròximes i locals de les persones que viuen en els nostres barris. Només treballant d’aquesta manera es podrà mitigar la triple crisi (econòmica, social i sanitària) derivada d’aquesta pandèmia.
Barcelona Salut als Barris. Memòria 2019
Descarregar fitxer
Aquesta quarta memòria de Barcelona Salut als Barris (BSaB) presenta els resultats del treball de salut comunitària realitzat durant l’any 2019, en els 25 barris de la ciutat on l’estratègia està present. S’han dut a terme 195 intervencions, on han participat 14.297 persones, un 3,6% de les persones que viuen en aquests territoris: 332 famílies a través del programa d’habilitats familiars i altres intervencions realitzades per a famílies, 9.464 nois i noies en els programes de promoció de la salut a les escoles, 132 nens i nenes i 2.323 joves en els programes de lleure saludable i de promoció de la salut afectiu-sexual, 976 adults en intervencions dirigides a millorar la seva qualitat de vida, tant física com mental, i 1.070 persones grans en diferents programes d’envelliment actiu.
A més es va finalitzar el diagnòstic de salut dels barris de la Guineueta i Canyelles, així com els re-diagnòstics de Les Roquetes i Bon Pastor i Baró de Viver i es va encetar el re-diagnòstic de la Barceloneta. Hem treballat conjuntament amb 470 agents per a identificar les necessitats en salut i dissenyar, implementar i avaluar programes per cobrir-les.
El moment d’elaboració d’aquesta memòria ha coincidit plenament amb la pandèmia de COVID-19, que ha trasbalsat la ciutat, com tantes altres ciutats i països. Aquest important fet ha pogut beneficiar-se de la trajectòria de treball comunitari a la ciutat, i també ens força a repensar conjuntament, en el mac d’unes noves necessitats, noves maneres de treballar comunitàriament. A la memòria del 2020 us explicarem com aquest fet ha impactat en l’acció comunitària en salut, però fins llavors, podeu consultar el que hem fet durant el 2019.
Barcelona Salut als Barris. Memòria 2018
Descarregar fitxer
L’estratègia Barcelona Salut als Barris (BSaB) de salut comunitària s’enfoca als barris de la ciutat de Barcelona en una situació de més vulnerabilitat amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida i la salut de les veïnes i veïns que hi viuen i de reduir les desigualtats respecte als de la resta de la ciutat.
Aquesta Memòria presenta l’activitat realitzada durant el 2018 en aquests barris on ha estat present l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), 25 barris, agrupats en 18 territoris, on viuen 392.694 persones.
Durant el 2018, s’han dut a terme 183 intervencions (programes dirigits a famílies, promoció de la salut a les escoles, programes de lleure saludable i de salut afectiu-sexual per a joves, intervencions dirigides a millorar la qualitat de vida, tant física com mental per adults i gent gran), en els 25 barris prioritzats, on han participat 13.613 persones de totes les edats.
D’altra banda, s’ha realitzat el re-diagnòstic del Poble Sec i s’han encetat els re-diagnòstics de les Roquetes i del Bon Pastor i Baró de Viver. Les tècniques comunitàries de l’ASPB han participat en 630 reunions amb més de 460 agents dels diferents territoris (entre serveis públics, entitats, equipaments de proximitat i ciutadania) per treballar conjuntament a identificar les necessitats en salut i dissenyar, implementar i avaluar programes per cobrir-les.
Ja podeu consultar la nova Memòria Barcelona Salut als Barris on trobareu l’activitat que s’ha dut a terme en 2018, les dades sobre els diferents barris i els graus de satisfacció assolits en cada intervenció.
Barcelona Salut als Barris. Memòria 2017
Descarregar fitxer
L’estratègia Barcelona Salut als Barris (BSaB) de salut comunitària s’enfoca als barris en una situació de més vulnerabilitat de la ciutat de Barcelona.
La Memòria 2017 de Barcelona Salut als Barris (BSaB) presenta un balanç de l’activitat duta a terme en aquells barris on està present l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) a través de diversos programes i iniciatives.
En el document, per a cada barri es facilita la descripció del barri i els problemes diagnosticats en el treball comunitari, les taules i grups actius en el barri, i les intervencions on l’ASPB hi ha donat algun tipus de suport , amb el nombre de persones participants i elements d’avaluació.
Així, durant el període, s’han fet 167 intervencions (programes escolars de salut, activitats de lleure saludable en adolescents, tallers d’habilitats familiars, escoles de salut de la gent gran, tai-txi als parcs, tallers de memòria, etc.) amb la participació de prop de 12.000 persones de Barcelona de totes les edats.
Al llarg de les 120 pàgines de la Memòria es poden consultar fàcilment les dades dels diferents barris i els graus de satisfacció assolits en cada intervenció.
Barcelona Salut als Barris. Memòria 2016
Descarregar fitxer
Des de 2007 es desenvolupa l’estratègia de salut comunitària “Barcelona Salut als Barris” (BSaB) als barris més desafavorits de la ciutat. Aquesta estratègia té per objectiu millorar la salut i qualitat de vida de les persones que viuen als barris i reduir les desigualtats socials i de salut que es donen entre aquests barris i la resta de la ciutat. Al 2016 l’Ajuntament de Barcelona va ampliar el programa a vuit nou barris de la ciutat, passant de 13 a 21 barris.
BSaB és una estratègia de construcció col·lectiva que no és possible sense la coproducció entre els diversos sectors, entitats i veïns i veïnes dels barris. Aquest document presenta, per primera vegada, indicadors sobre l’activitat realitzada en el marc de BSaB en cadascun dels territoris.