Barcelona Salut als Barris

Aquesta memòria presenta l’activitat feta durant l’any 2023 des de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) a través de l’estratègia de salut comunitària Barcelona Salut als Barris (BSaB). El document descriu, per cada un dels barris, els espais de treball comunitaris on participa l’equip de salut comunitària de l’ASPB, així com les intervencions on l’ASPB està involucrada, sigui perquè finança o cofinança o perquè participa activament del seu disseny i implementació.

Tal com es recull al document, l’ASPB ha participat en més de 940 reunions de taules/grups de treball amb més de 600 agents dels diferents territoris (entre serveis públics, entitats, equipaments de proximitat i ciutadania) i s’han implementat i avaluat 224 intervencions en què han participat directament 15.109 persones. En concret, 306 famílies a través del programa d’habilitats familiars i altres intervencions realitzades per a famílies, 3.498 nois i noies en els programes de promoció de la salut a les escoles, 672 nens i nenes i 1.582 joves en els programes de lleure saludable i de promoció de la salut afectiu-sexual, 1.966 adults (població general) en intervencions dirigides a millorar la seva qualitat de vida, tant física com mental, 2.023 persones grans en el programa d’activitat física Activa’t als Parcs de Barcelona, Baixem al Carrer, tallers de memòria, activitats de caminades per evitar l’aïllament i fomentar la mobilitat, bici sense edat o en les escoles de salut per a les persones grans, i 62 persones en intervencions Intergeneracionals, on persones grans i joves comparteixin les seves inquietuds.

L’any 2023 hem recuperat i superat la participació comunitària prèvia a la pandèmia. Aquest increment es veu explicat per un lleuger augment de participants en els programes de promoció de la salut a les escoles que passen de 7805 en l’any 2022 a 8498 en l’any 2023), però sobretot per l’augment de participants en les intervencions comunitàries (de 4961 a 6611 en l’any 2022 i 2023 respectivament).

Un dels grans reptes que se’ns presenta, és com generar espais col·lectius de cura que no només generin benestar, sinó que també ens permetin reflexionar críticament i generar accions que amorteixin els impactes negatius que els determinants socials, però en especial els sistemes colonialista, capitalista, i patriarcal tenen en els nostres cossos, els nostres barris i el nostre planeta.

Aquesta informació es pot trobar a:

Documents relacionats

Barcelona Salut als Barris. Com desenvolupar l’estratègia de salut comunitària