Quines són les mesures vigents per contenir la COVID-19 ?
Es pot trobar informació sobre les mesures vigents a:
Canal Salut de la Generalitat de Catalunya:
Web de l’Ajuntament de Barcelona:
A la web #COVID19aldiaBCN de l’ASPB es pot seguir l’evolució epidemiològica de la COVID-19 a la ciutat.
També es pot consultar l’Informe de vigilància de la COVID-19 a Barcelona.
Què es pot fer per evitar el contagi de COVID-19?
- Realitzar higiene freqüent de mans (rentat amb aigua i sabó o solucions a base d’alcohol).
- Mantenir la distancia de seguretat de 2 metres entre persones.
- Posar-se la mascareta. Per a persones de 6 anys o més és obligatori a la via pública, en espais a l’aire lliure, en qualsevol espai tancat d’ús públic o obert al públic i en el transport públic, independentment de si es manté la distància entre persones, llevat d’algunes excepcions.
- Ventilar sovint els espais tancats (mínim 10-15 minuts cada hora amb una obertura mínima de 20 cm, sobretot després de tenir alguna visita o en espais compartits).
- Reduir els contactes socials diaris, mantenir grups de convivencia habitual el més estables possible i evitar aglomeracions.
- En cas de tos o esternuts, cobrir-se la boca i nas amb la part interna del colze o amb mocadors d’un sol ús que després es llençaran a les escombraries, i rentar-se les mans de seguida.
- Evitar compartir menjar o estris (coberts, gots, tovallons, mocadors…) i altres objectes sense netejar-los degudament.
- Netejar i desinfectar la llar.
- Després de manipular objectes, sobretot a llocs públics, cal abstenir-se de tocar-se la boca, el nas i els ulls sense haver-se rentat abans les mans.
- Cal protegir especialment els grups més vulnerables: les persones amb malalties cròniques i les d’edat avançada.
- Avaluar l’exposició en l’activitat diària a la COVID-19: millor poc temps, al aire lliure, amb poques persones i conegudes.
- La detecció precoç i el seguiment dels casos positius i dels seus contactes és clau per mantenir el control de l’epidèmia. En aquest sentit, les persones que presentin símptomes compatibles amb la COVID-19 han de contactar amb el sistema públic de salut i han de seguir, tant elles com els seus contactes estrets, les indicacions d’aïllament domiciliari.
Al Canal Salut de la Generalitat de Catalunya es pot trobar més informació:
On puc trobar informació sobre la vacuna contra la COVID-19?
Es pot trobar informació sobre la vacuna contra la COVID-19 i el procés de vacunació a:
Web de l’ASPB:
Canal Salut de la Generalitat de Catalunya
Ministerio de Sanidad
Què ha de fer una persona que tingui símptomes compatibles amb COVID-19?
La detecció precoç i el seguiment dels casos positius i dels seus contactes és clau per mantenir el control de l’epidèmia.
Les persones que presenten símptomes compatibles amb la COVID-19 es consideren casos possibles. Si una persona té febre, tos, dificultat per respirar, malestar general, diarrees o vòmits: ha d’aïllar-se dels de casa i no sortir al carrer, i posar-se en contacte amb el seu equip d’atenció primària, excepte en caps de setmana que han de trucar al 061.
- El metge o metgessa avaluarà els símptomes i si es necessari se li farà la prova PCR.
- Cal que identifiqui les persones amb qui ha estat en contacte estret des de les 48 hores prèvies als símptomes i les reporti. Ho podrà fer amb el personal sanitàri o a través d’un formulari que rebrà per missatge SMS o per correu electrònic.
- Ha de fer aïllament preventiu fins als resultats de la prova PCR seguint les indicacions dels professionals sanitaris.
- Els resultats de la prova es poden consultar a través de La Meva Salut.
Si es confirma que la persona es positiva en COVID-19:
- Rebrà un missatge informatiu.
- Ha de fer aïllament domiciliari seguint les indicacions dels professionals sanitaris fins que ells ho indiquin.
- Ha de fer seguiment i vigilància dels símptomes dos cops al dia a través de l’app STOP COVID19 CAT, que està connectada amb l’atenció primària.
- En el cas que sigui necessari tramitar la baixa laboral, ho podrà fer a través de La Meva Salut, on trobarà el servei de l’eConsulta per contactar amb el seu professional d’atenció primària.
- Cal revisar i completar la informació sobre els contactes estrets. Un dels mètodes és a través de l’SMS que rebrà de l’eina digital ContacteCovid.cat.
Al Canal Salut de la Generalitat de Catalunya es pot trobar més informació:
Què ha de fer una persona que ha tingut contacte estret amb un cas amb COVID-19?
Es considera un contacte estret qualsevol persona que ha estat en el mateix lloc que una persona positiva de COVID 19 durant 15 minuts o més, sense protecció, a una distància inferior a 2 metres, des de les 48 hores abans de l’inici de símptomes fins al moment del diagnòstic. Si la persona diagnosticada amb COVID-19 no ha tingut símptomes es tindran en compte les 48 hores prèvies a la realització de la prova.
- A les persones que hagin mantingut contacte estret amb una persona diagnosticada de COVID-19 se les informarà mitjançant una trucada o missatge i se les indicarà les mesures que han de prendre.
- Han de fer quarantena durant els 10 dies següents al contacte amb un cas diagnosticat, restringint al màxim el contacte amb convivents i utilitzant mascareta quirúrgica en les zones comuns. Per exemple, si la data de l’últim contacte ha estat el dia 1 de novembre, l’últim dia de la quarantena serà el dia 11 de novembre.
- Tot i que la seva pròpia prova diagnòstica sigui negativa han de mantenir la quarantena.
- Han de fer el seguiment i vigilància dels símptomes a través de l’aplicació STOP COVID-19.
- Si presenten símptomes durant aquest període han de posar-se en contacte amb el seu equip d’Atenció Primària, excepte el cap de setmana que ha de trucar al 061 i comunicar que són un contacte estret.
- Si transcorreguts 10 dies des de l’última vegada que va tenir contacte amb el cas diagnosticat, no ha tingut cap símptoma, pot retornar a la seva rutina habitual. No obstant això, es recomana prudència especial entre els dies 11 i 14, sempre amb mascareta quirúrgica, minimitzant els contactes estrets i, si apareixen símptomes, auto-confinament immediat.
- Les persones infectades que no pateixen símptomes, ja sigui perquè la infecció no els produeix o perquè encara no han aparegut, també poden transmetre el virus.
Al Canal Salut de la Generalitat de Catalunya es pot trobar més informació:
Què vol dir i què fer en cas d’aïllament domiciliari?
L’aïllament domiciliari és una mesura que consisteix a mantenir aïllades les persones que estan afectadas pel virus o poden estar-ho, i d’aquesta manera tallar les cadenes de transmissió i evitar-ne la propagació. La UE i l’OMS el recomanen com una de les mesures més efectives per evitar la transmissió del virus.
Els professionals sanitaris són els que decideixen si la persona és candidata a l’aïllament domiciliari, avaluant els criteris clínics i les circumstàncies de l’entorn sanitari i social. Els professionals sanitaris estaran en contacte amb la persona afectada i en faran seguiment.
Les condicions de l’habitatge han de permetre l’aïllament de la persona en una estança ben ventilada i si és possible, la disponibilitat d’un bany propi. Tant la higiene personal com la neteja de la llar són molt importants. La persona encarregada de la neteja ha de protegir-se amb mascareta i guants, i rentar-se les mans en acabar.
La persona aïllada no ha de sortir de casa en cap cas i ha d’estar disponible per a les avaluacions mèdiques que siguin necessàries i tant ella com els seus convivents han d’aplicar de forma correcta i consistent les mesures bàsiques d’higiene, prevenció i control de la infecció. Els serveis sanitaris els proporcionaran totes les indicacions necessàries.
Al Canal Salut de la Generalitat de Catalunya es pot trobar més informació:
Quines eines i aplicacions COVID-19 hi ha disponibles?
Actualment hi ha diferents aplicacions i eines digitals dirigides a la vigilància i control de la COVID-19:
- APP STOP COVID19 CAT (per fer seguiment i vigilància de símptomes)
- ContacteCovid.cat (per identificar contactes estrets de COVID-19, informar, aïllar-los i tallar els contagis)
- APP Radar COVID (per identificar possibles contactes estrets utilitzant la tecnologia Bluetooth)
Al Canal Salut de la Generalitat de Catalunya també hi ha disponibles altres eines i recursos, així com recomanacions de salut:
Igualment trobareu informació general sobre la COVID-19 i sobre recursos de suport social i emocional a la ciutat al Web de l’Ajuntament de Barcelona:
Què cal saber sobre els SARS-CoV-2 i la malaltia COVID-19?
L’anomenat SARS-CoV-2 és un nou tipus de coronavirus que pot afectar a les persones, es va detectar el desembre de 2019 a la ciutat de Wuhan, província de Hubei, a la Xina, i s’ha anat estenent a altres països. La malaltia infecciosa produïda per aquest virus s’anomena COVID-19. En la majoria dels casos produeix símptomes respiratoris lleus, però en altres poden arribar a ser greus i produir complicacions.
Els símptomes més comuns de la COVID-19 són febre, tos, i sensació de falta d’aire. En alguns casos també es poden presentar congestió nasal, rinorrea, mal de coll o símptomes digestius com a diarrea i dolor abdominal. En casos més greus, la infecció pot causar pneumònia, dificultat important per a respirar, fallada renal i fins i tot la mort. Algunes persones infectades no pateixen símptomes, ja sigui perquè la infecció no els produeix o perquè encara no han aparegut.
La transmissió es produeix principalment pel contacte directe amb les secrecions respiratòries d’una persona infectada, per exemple, a través de la tos o l’esternut. Aquestes secrecions poden infectar una altra persona si entren en contacte amb el seu nas, ulls o boca, o si les inhala per proximitat. Per això, és important tapar-se la boca amb mocadors d’un sol ús o amb la part anterior del colze en tossir i rentar-se les mans. Des que es contrau el virus, els símptomes de la COVID-19 poden trigar entre 1 i 14 dies a aparèixer, encara que normalment en triguen entre 4 i 7 dies. La transmissió de la infecció es pot donar 1-2 dies abans dels símptomes, durant tot el període simptomàtic i fins a 5-6 dies després. Cal tenir en compte però, que les persones infectades poden transmetre la infecció tant si han presentat símptomes com si no.
Els grups de major risc són les persones majors de 65 anys i les que pateixen malalties cròniques, com hipertensió arterial, diabetis, problemes cardíacs o pulmonars i immunodeficiències, ja que tenen més probabilitats de desenvolupar una malaltia greu. Les dones embarassades també són un grup d’especial consideració. Aquestes persones i els seus convivents s’han de protegir especialment de la COVID-19.
Al Canal Salut de la Generalitat de Catalunya es pot trobar més informació:
Si algun professional sanitari té dubtes sobre l’actuació enfront de casos sospitosos de COVID-19, on pot consultar?
Al Canal Salut de la Generalitat de Catalunya es pot trobar més informació per a professionals:
Al Ministeri de Sanitat es pot trobar més informació per a professionals:
Quins altres canals es poden visitar per obtenir informació actualitzada i veraç sobre la COVID-19?
Hi ha informació falsa que circula per Internet i les xarxes socials que fomenta la por.
Als següents enllaços es pot trobar informació sobre la COVID-19 actualitzada i de qualitat:
De quina manera es pot col·laborar per fer front a la COVID-19?
Gràcies a la col·laboració ciutadana, les institucions públiques han posat en marxa diverses fórmules de col·laboració per tal que totes les persones, empreses i entitats que s’han posat a disposició puguin oferir les seves col·laboracions i es pugui gestionar de manera eficient.
Al següent enllaç pots trobar informació sobre col·laboracions: