Les mesures preventives per evitar l’aparició d’aquesta malaltia van encaminades a evitar les condicions que afavoreixin la colonització, multiplicació i dispersió de la legionel·la en les instal·lacions que funcionen amb aigua i que generen aerosols a l’ambient.
A L’ASPB duem a terme actuacions de prevenció de la legionel·losi i de control sanitari oficial en les instal·lacions de risc de dispersió d’aerosols d’aigua situades a Barcelona. També supervisem els plans de prevenció de la legionel·losi implementats pels titulars d’aquestes instal·lacions i investiguem l’origen dels casos i brots d’aquesta malaltia notificats pels centres sanitaris.
Les instal·lacions que funcionen amb aigua i que generen aerosols a l’ambient. Entre aquestes hi trobem:
Les condicions que afavoreixen la multiplicació de la legionel·la en les instal·lacions de risc són:
És molt important que les instal·lacions de risc tinguin un disseny que dificulti el creixement de la legionel·la. El disseny d’aquestes instal·lacions, en general, ha de:
La ubicació i l’accés a les diferents parts de les instal·lacions ha de ser fàcil, còmode i segur per facilitar les tasques de manteniment, revisió, neteja i desinfecció i presa de mostres.
Els dissenys d’alguns d’aquests de circuits d’aigua també han de complir altra normativa com el Codi Tècnic de la Edificació (CTE) i el Reglament d’Instal·lacions Tèrmiques en els Edificis (RITE).
L’aigua utilitzada ha de garantir uns criteris específics de qualitat en funció de la tipologia d’instal·lació de risc. Els paràmetres a complir s’indiquen exhaustivament a la normativa de prevenció de la legionel·losi. No obstant això, d’una manera general l’aigua utilitzada ha de complir:
Les tasques de manteniment de les instal·lacions que generen aerosols a l’ambient han d’estar dirigides a controlar el correcte funcionament i neteja de les parts i aparells del circuit d’aigua mitjançant revisions, neteges i desinfeccions periòdiques. Aquest conjunt d’operacions han d’estar establertes amb una freqüència adequada i han de permetre detectar anomalies i corregir-les.
Un manteniment apropiat és essencial per a prevenir la proliferació de la legionel·la.
La neteja i desinfecció periòdica és un procés de gran importància per a la prevenció de la proliferació i dispersió de la legionel·la a l’ambient. També és una actuació correctiva essencial quan les mostres d’aigua del laboratori detecten la presència de legionel·la.
La neteja i desinfecció, mitjançant la neteja física i l’ús de biocides autoritzats, ha d’eliminar la legionel·la del circuit d’aigua així com el biofilm, incrustacions i altres impureses que puguin haver quedat acumulades. El protocol i la periodicitat de les operacions de neteges i desinfeccions queden descrits a la normativa en funció del tipus d’instal·lació.
L’ús correcte dels biocides utilitzats i una neteja exhaustiva de totes les superfícies en contacte amb l’aigua són clau per a garantir-ne l’eficàcia.
Els resultats de paràmetres fisicoquímics i microbiològics de les mostres d’aigua de la instal·lació donen informació sobre si hi ha presència de legionel·la i si la qualitat de l’aigua afavoreix o no la proliferació del bacteri.
El mostreig d’aigua ha de ser representatiu de la instal·lació i s’ha de realitzar amb una periodicitat específica per cada tipus d’instal·lació de risc. Analitzar mostres d’aigua permet controlar si les actuacions de prevenció de la legionel·losi estan complint amb el seu objectiu.
Els laboratoris que determinen legionel·la en mostres d’aigua han d’estar acreditats per la norma UNE-EN ISO 11731:2017.
La titularitat de les instal·lacions pot contractar empreses per a que duguin a terme el control i la prevenció de la legionel·losi. Les empreses que realitzen serveis a tercers o corporatius amb biocides, han d’estar inscrites en el Registre Oficial d’Establiments i Serveis Plaguicides (ROESP) per poder dur a terme la seva activitat.