L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ha publicat l’informe La Salut a Barcelona 2021. Com cada any, el document, ofereix un resum de la situació i evolució dels principals indicadors de salut de la ciutadania, així com de les desigualtats socials en la salut. Es tracta d’una eina essencial per al monitoratge de l’estat de salut i la priorització de polítiques per millorar la salut de la ciutadania.
L’informe, que incorpora informació de diverses fonts, enguany inclou els resultats de les noves edicions de l’Enquesta de Salut de Barcelona i l’Enquesta Factors de risc a l’Escola Secundària de l’ASPB. Ambdues es van fer l’any 2021 i aporten informació molt valuosa de l’estat de salut en població adulta i jove, en un any marcat pel procés de recuperació de la normalitat i l’activitat quotidiana prèvia a la pandèmia.
Entre els principals resultats, destaca que han augmentat els problemes de salut mental tant en adults com en adolescents en ambdós sexes arran de la pandèmia de COVID-19, sobretot entre les persones joves i les dones, especialment les de classes socials més desfavorides. D’altra banda, mostra que el descens dels nous diagnòstics de malalties cròniques, nous càncers i nous casos d’ansietat i depressió a la ciutat que va suposar la pandèmia l’any 2020, es recupera parcialment el 2021. En relació amb els comportaments relacionats amb la salut, l’informe assenyala que des del punt de vista de la salut pública és prioritari actuar conjuntament per una dieta saludable alhora que sostenible. Així mateix, també apunta la necessitat d’abordar el canvi climàtic, com un dels reptes principals i que caldrà emprendre mesures per garantir i millorar la salut de la població.