Ja està disponible l’informe sobre Salut i Drets Sexuals i Reproductius a Barcelona 2023, elaborat per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB). La sexualitat i la reproducció ocupen un paper rellevant a la vida de les persones, influenciant la seva identitat, estat de salut i benestar, tant individual com col·lectiva. Aquest informe presenta indicadors clau de Barcelona des de la perspectiva dels drets humans considerant diversos eixos de desigualtat social amb l’objectiu de proporcionar una visió completa de la situació actual, identificant àmbits de millora i promoció de la salut i dels drets en aquests àmbits fonamentals de la vida de les persones.
Resultats principals:
Pel que fa a la salut i els drets sexuals, el document destaca que, entre els i les adolescents, s’observa un augment en la diversitat en l’atracció sexual, un fet que reflecteix una major visibilitat i acceptació de la diversitat sexual. Tanmateix, aquesta diversitat també s’associa a una major prevalença de problemes de salut mental, especialment entre adolescents que declaren atracció per ambdós sexes. D’altra banda, el document subratlla que continua creixent el nombre de persones ateses per agressions sexuals. En el 90% dels casos, les víctimes són dones, i en tots els agressors van ser un home. Pel que fa a l’LGTBI-fòbia, a la ciutat es va comptabilitzar 160 incidències, que suposen un augment del 39,1% respecte a 2022, posant de manifest les desigualtats estructurals derivades del patriarcat i les vulneracions greus associades. Quant a les infeccions de transmissió sexual (ITS), es manté l’increment entre els homes, especialment pel que fa a la gonocòccia i la clamídia. Pel que fa al VIH, el 2023 s’han diagnosticat 184 casos i disminueixen respecte al 2022.
En relació amb la salut i els drets reproductius, l’informe assenyala un descens continuat del nombre de naixements i un augment de l’edat mitjana a la maternitat. Entre les adolescents, quatre de cada cinc embarassos es van interrompre voluntàriament, amb desigualtats segons el lloc de naixement i el lloc de residència. La taxa de parts per cesària es manté en el 32,6%, una xifra que supera les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut, que les fixa en un 15%. A més, els indicadors de salut neonatal evidencien un augment de la prematuritat i del baix pes en néixer.
Finalment, pel que fa a l’educació sexual a les escoles, es destaca que la cobertura del programa “Parlem-ne, no et tallis!” de l’ASPB està en recuperació i es va desplegar en més del 40% de les escoles dels barris prioritzats pel programa Salut als Barris.