Són tractaments de desinfecció de l’aire o de superfícies que es realitzen en espais públics o a tercers.
Són biocides molt tòxics o cancerígens, mutàgens i tòxics per a la reproducció (CMRs) els que estan classificats amb algunes de les següents perillositats:
Les empreses que realitzen serveis a tercers o serveis corporatius de desinfeccions en espais públics han d’estar inscrites al Registre Oficial d’Establiments i Serveis Plaguicides (ROESP) com a empreses de serveis biocides.
Tanmateix, d’acord amb el criteri establert pel Ministeri de Sanitat, no cal inscriure al ROESP les empreses de serveis a tercers de neteja que utilitzin desinfectants registrats i autoritzats pel Ministeri de Sanitat per a ús professional i com a complement a les seves activitats de neteja. Aquestes empreses no poden emprar productes autoritzats per a ús professional especialitzat ni aparells generadors d’ozó.
Han de complir els mateixos requisits que les empreses de serveis biocides (veure document Què han de complir les empreses inscrites en el ROESP?)
Actualment els mètodes aprovats per a l’eliminació del virus SARS-CoV-2 inclouen els desinfectants i l’increment de la temperatura.
Hi ha evidència que els coronavirus s’inactiven en contacte amb diferents productes desinfectants. Els productes desinfectants que s’utilitzin per a l’eliminació del virus SARS-CoV-2 han d’estar inscrits al Registre Oficial de plaguicides no agrícoles (ROP) o al Registre Oficial de Biocides (ROB), del Ministeri de Sanitat per al Tipus de Producte 2 (TP 2, desinfectants d’ús ambiental) o per al Tipus de Producte 4 (TP4, productes de desinfecció d’ús en l’àmbit alimentari) o constar en el llistat de viricides autoritzats pel Ministeri de Sanitat.
Els desinfectants autoritzats poden ser aplicats per tècniques diverses. Alguns estan destinats a fer una desinfecció de les superfícies per contacte mitjançant tècniques d’aplicació de polvorització, vaporització, immersió, ús de baietes, etc. D’altres estan indicats per a fer desinfeccions aèries per nebulització. Tots ells s’han d’utilitzar seguint estrictament les condicions d’ús que figurin a la resolució d’inscripció dels productes als esmentats registres, a les seves etiquetes i fitxes de dades de seguretat. Cal tenir en compte que alguns d’ells requereixen, entre d’altres requisits, i mesures de precaució: ser aplicats en absència de persones i amb terminis de seguretat.
El lleixiu es pot utilitzar també malgrat no figuri al Registre Oficial de Biocides. Es pot utilitzar una concentració d’hipoclorit sòdic al 0,5% durant 1 minut o bé al 0,1 % durant 5 minuts.
Per obtenir una solució al 0.5% es pot fer una dilució 1:10 d’un lleixiu habitual que té una concentració al voltant del 5%, barrejant 100 ml de lleixiu en 1 litre d’aigua, o bé posant 1 part de lleixiu i 9 parts d’aigua.
Per obtenir una solució al 0.1% es pot fer una dilució 1:50 d’un lleixiu habitual que té una concentració al voltant del 5%, barrejant 20 ml de lleixiu en 1 litre d’aigua, o bé posant 1 part de lleixiu i 49 parts d’aigua.
Aquestes solucions de lleixius s’han de preparar diàriament i s’han de deixar actuar durant uns minuts per assegurar una desinfecció eficaç.
L’aplicació de vapor d’aigua pot ser útil i eficaç per a algunes superfícies i articles com les tapisseries. Els estudis han mostrat que els coronavirus s’inactiven a una temperatura de 56ºC amb un temps d’exposició d’entre 52 i 90 minuts i a partir de 70ºC, amb una exposició entre 5 minuts i 30 minuts. L’aplicació de vapor d’aigua mitjançant “vaporetes” poden produir temperatures superiors a 100ºC a la superfície aplicada en pocs minuts.
Per més informació:
L’ozó generat a partir de l’oxigen és un biocida generat in situ.
L’ozó ha estat notificat en el marc del Reglament europeu en matèria de comercialització i ús de biocides i està sent avaluat per la Unió Europea com a biocida TP 2 i TP 4, però encara no està aprovat i de moment no existeix una normativa específica que reguli el seu ús.
Atès que la substància ha estat notificada a la UE i es troba en procés d’avaluació, entre d’altres finalitats, per a la desinfecció de l’aire i de les superfícies, entenem que té activitat desinfectant per a aquest usos. Tanmateix, l’ús de l’ozó com a desinfectant planteja dubtes principalment sobre les dosis necessàries per garantir la seva eficàcia en front al coronavirus i els efectes sobre la salut que aquestes dosis poden implicar.
Per aquest motiu, fins que els expedients d’avaluació de la UE no finalitzin i es reguli l’ús de l’ozó com a desinfectant, els responsables de la posada al mercat dels aparells generadors d’ozó són els propis fabricants i ho fan sota la seva responsabilitat i amb el requisit d’haver-ho notificat al Ministeri de Sanitat d’acord a la disposició transitòria segona del RD 1054/2002. Aquesta notificació no implica una conformitat per part del Ministeri de Sanitat.
Així mateix, és responsabilitat de les empreses assegurar que l’usuari és capaç d’utilitzar correctament el producte, d’una manera segura i eficaç.
Per mes informació:
L’ozó (núm. CAS 10028-15-6) és una substància que de moment no disposa d’una classificació harmonitzada de l’Agència Europea de Productes Químics (ECHA). Tanmateix, la classificació que han notificat els fabricants i importadors és la següent: