El sistema de vigilància de les desigualtats en salut a Barcelona té per objectiu fer seguiment de la seva evolució i situació a la ciutat, analitzant tant determinants de la salut com conductes relacionades amb la salut i indicadors de salut segons diferents eixos de desigualtat social. Enguany, s’ha dut a terme una actualització amb nova informació d’algunes de les variables analitzades.
Així doncs, en aquesta actualització s’han inclòs: dades de l’enquesta de salut de Catalunya (ESCA) pels anys 2019 i 2020 (concretament les variables de sobrepès i obesitat, visites odontològiques i mala salut percebuda), de mala salut mental de l’Enquesta de Salut de Barcelona (ESB) per l’any 2021, de l’esperança de vida per l’any 2019, d’embaràs adolescent pel 2020 i de COVID-19 pel 2021. Totes aquestes variables es mostren pels diferents eixos i amb mesures de desigualtat relatives i absolutes.
L’anàlisi de les noves dades indica que continuen havent-hi desigualtats socials en la majoria d’indicadors i per la majoria d’eixos. Per exemple, són marcades les desigualtats socioeconòmiques en les visites odontològiques on la utilització és més gran en les persones de països de renda alta i en les classes socials més benestants. També hi ha desigualtats socials que es mantenen al llarg del temps en la mala salut percebuda i la mala salut mental. Les desigualtats de gènere en aquestes variables podrien haver augmentat igualment en el darrer període. D’altra banda, les desigualtats segons país d’origen i classe social disminueixen lleugerament, però a costa d’un empitjorament de la salut en les classes benestants. Pel que fa a l’esperança de vida i la taxa d’embaràs adolescent segueixen tenint un patró geogràfic amb resultats menys favorables en els barris i districtes menys benestants. Finalment, la COVID-19 sembla que ha canviat una mica el seu patró geogràfic. Mentre que el 2020 seguia un clar gradient on la incidència era més alta a mesura que disminuïa la renda del barri, ara sembla que aquest patró s’ha revertit i augmenta segons augmenta la renda del barri (excepte en el quintil de renda més baix on segueix havent-hi incidències força altes).
La creació del sistema de vigilància de les desigualtats en salut permet monitorar desigualtats, prioritzar intervencions i veure l’impacte de les polítiques implementades. Haurem d’estar atents als canvis produïts en el darrer any per veure si certes tendències es confirmen en el temps.
#VigilànciaDesigualtatsBCN