L’acrilamida en els aliments: vigilància i recomanacions

07/05/2020 - Seguretat alimentària

L’acrilamida és una substància que es forma de manera natural al cuinar o processar aliments que contenen midó utilitzant processos de cocció a altes temperatures com per exemple fornejar, rostir, fregir o torrar. Aquesta substància, recentment regulada a Europa, és un risc alimentari i es recomana reduir en el possible la seva ingesta. Aplicant determinades mesures a l’hora d’emmagatzemar i cuinar els aliments es pot reduir el seu nivell, tant en processos industrials com a la llar.

L’acrilamida  està present en una gran varietat d’aliments rics en carbohidrats (patates fregides, cafè, pa, galetes i altres derivats de cereals). L’ASPB ha analitzat els nivells en més de 300 mostres d’aquests grups d’aliments entre 2010 i 2019, i les ha valorat amb els criteris de la normativa vigent. El 88% de les mostres analitzades estan dins els nivells permesos. Entre elles, les mostres en les que no es troba presència d’acrilamida representen el 17% del total. Aquests resultats, obtinguts en el marc dels programes de vigilància d’aliments comercialitzats a la ciutat de Barcelona que realitza l’ASPB es presenten en el document “L’acrilamida en els aliments” que també inclou recomanacions per a llar i per als operadors alimentaris.

Els aliments analitzats amb major presència són el cafè, les patates i xips i les galetes. En cap de les mostres de xurros, cafè i potets infantils s’han trobat nivells per sobre dels límits regulats, el major percentatge de disconformitat s’ha trobat en les galetes (36%), les farinetes infantils (23%) i les patates fregides i xips (23%). S’ha de tenir en compte que hi ha mostres que es van recollir quan no existien límits de referència o quan les recomanacions eren menys restrictives, caldrà, per tant, continuar amb l’estudi analític de l’acrilamida per veure si les mesures de mitigació que determina la normativa i que prenen els operadors són efectives.

Visualitzar/Obrir

Noticies relacionades

Presència de llet no declarada en torro tou d’ametlla

31-12-2019
Seguretat alimentària
NOVA INFORMACIÓ: Amb motiu dels resultats analítics d’autocontrol fets per l’empresa, en el que també […]

Presència de llet no declarada en torro tou d’ametlla

23-12-2019
Seguretat alimentària
S’estan retirant del mercat torró tou d’ametlla per presència de llet no declarada en l’etiquetatge. […]

Seguretat alimentària també a la xarxa

17-10-2019
Seguretat alimentària
En els darrers temps, ha augmentat la venda d’aliments per internet i també cal assegurar […]

Retirada dels lots de formatge afectats per Listeria

08-10-2019
Seguretat alimentària
L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) i l’Agència de Salut Pública de Catalunya del […]

Amb els aliments, seguretat és salut!

05-06-2019
Seguretat alimentària
El divendres 7 de juny és el Dia mundial de la Seguretat alimentària, una iniciativa […]

Vídeos amb molt de ritme per millorar la seguretat alimentària

14-11-2018
Seguretat alimentària
L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) i la Direcció de Comerç de l’Ajuntament promouen […]

Resultats del Programa IQSA: Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments, a Barcelona

23-10-2018
Seguretat alimentària
El programa d’Investigació de la Qualitat Sanitària dels Aliments (IQSA) té com a objectiu fonamental […]

Un esforç de difusió per a garantir una “tonyina segura”

15-05-2018
Seguretat alimentària
Els darrers anys s’han notificat diversos brots de toxiinfecció alimentària vinculada a la histamina. La majoria […]