L’Agència de Salut Pública de Barcelona ha actualitzat el document sobre la metodologia per establir i validar estudis de vida útil segura d’aliments llestos per al consum que són microbiològicament molt peribles. Aquesta revisió amplia l’anterior i contextualitza els estudis de vida útil segura dins el sistema d’Anàlisi de Perills i Punts de Control Crítics (APPCC) que els operadors d’empreses alimentàries han de crear, aplicar i mantenir. Des d’aquesta perspectiva, la vida útil segura s’ha d’entendre com una mesura de control dels perills rellevants presents en l’aliment, en les condicions raonablement previsibles de distribució, conservació i ús.
El nou document dirigit als operadors d’empreses alimentàries, es fonamenta en diversos documents de referència per aclarir conceptes i explicar la metodologia a seguir per a la realització d’estudis de vida útil segura. A més, inclou la recent revisió de la normativa europea sobre criteris microbiològics aplicables als aliments. La guia destaca la importància de la caracterització de l’aliment i la consideració de les condicions de conservació, distribució i ús. Finalment, diferencia entre les eines de validació i verificació de la vida útil segura dels aliments.