Declaració de Barcelona per l’alliberament mundial de les patents de les vacunes contra la COVID-19

15/04/2021 - ASPB

Professionals de l’àmbit científic i sanitari, agències públiques, organitzacions internacionals de la salut global i ONG han presentat la Declaració de Barcelona per l’alliberament temporal de les patents que pesen sobre les vacunes contra la COVID-19 mentre duri la situació d’emergència humanitària actual. L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) forma part d’aquesta declaració que ha rebut també el suport i adhesió de l’Ajuntament de Barcelona.

En poc més d’un any, segons l’Organització Mundial de la Salut, la pandèmia provocada per la COVID-19 ha causat prop de tres milions de morts a tot el món i fa augmentar la pobresa i les desigualtats a escala global.

La resposta científica ha suposat el descobriment i la creació de vacunes en temps rècord, amb una inversió pública que es calcula que supera els 25.000 milions d’euros. La Declaració de Barcelona per l’alliberament de les patents denuncia que, no obstant això, el ritme de producció i arribada de les vacunes és limitat i desigual i que les causes principals són les patents i el secretisme.

Per tot això, la declaració demana a les autoritats estatals i europees que s’activin els mecanismes excepcionals previstos a la legislació internacional perquè les indústries farmacèutiques alliberin temporalment les patents per accelerar al màxim la capacitat global de producció, i que es faci de manera transparent.

Document: Declaració de Barcelona per l’alliberament temporal de les patents

El text, que està obert a noves adhesions, el signen Metges Sense Fronteres, Metges del Món, Oxfam Intermón, Amnistia Internacional i Medicus Mundi, a més del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB). De manera individual també s’hi han sumat la cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Vall d’Hebron, Magda Campins; el director d’Anàlisi i Desenvolupament Global de l’ISGlobal, Rafael Vilasanjuan, i l’epidemiòleg de l’Hospital Clínic i catedràtic de la Universitat de Barcelona Antoni Trilla.

Per la seva banda, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha mostrat el compromís per promoure el suport de més ciutats a través de les xarxes de governs locals, regionals i internacionals a les quals té accés la ciutat.

Noticies relacionades

Publicada la Memòria de l’ASPB 2019

10-02-2021
ASPB
Ja es pot consultar la Memòria de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) 2019. […]

El web de l’ASPB rep la certificació de Web Mèdic Acreditat

22-01-2021
ASPB
Un any més, el Col·legi de Metges de Barcelona ha reconegut el web de l’Agència […]

Bones Festes i Bon any

23-12-2020
ASPB
Per unes festes segures i un 2021 ple de salut. Totes cuidem de totes.

Memòria 2018 de l’activitat de l’ASPB

29-11-2019
ASPB
Ja podeu consultar la Memòria de l’Agència de Salut Pública 2018, any en què l’Agència […]

Memòria 2017 de l’activitat de l’ASPB

14-12-2018
ASPB
Està disponible la Memòria d’activitat de l’Agència de Salut Pública de Barcelona corresponent a l’any 2017. El […]

Memòria 2016 de l’activitat de l’ASPB

05-12-2017
ASPB
Ja està disponible la Memòria d’activitat de l’Agència de Salut Pública de Barcelona corresponent a […]