L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) s’afegeix un any més a les reivindicacions del Dia Internacional de les Dones. El 8M és un símbol de la reivindicació històrica per la igualtat de drets i oportunitats entre homes i dones i en contra de la discriminació i el sexisme. Una necessitat encara vigent actualment. Aquest any la campanya de l’Ajuntament de Barcelona anima a mirar-se als ulls i parlar de precarietat per combatre les desigualtats.
Amb el lema “És hora que ens mirem als ulls i parlem de precarietat”, Barcelona commemora enguany el Dia Internacional de les Dones posant de manifest dades sobre la precarietat laboral i social que afecta les dones, que mostren una realitat preocupant a la ciutat.
Per exemple, la bretxa salarial a Barcelona supera el 15% i les dones que treballen a temps parcial són el 26,4% enfront de només el 12,9% dels homes. A més, elles s’ocupen majoritàriament de la cura de persones dependents.
La campanya “Trenquem la precarietat” se centra a sensibilitzar la ciutadania sobre aquesta problemàtica, alhora que mostra un compromís ferm amb la lluita feminista per denunciar les desigualtats i discriminacions que pateixen les dones pel fet de ser-ho i per aconseguir una igualtat real i efectiva.
Les diverses desigualtats que pateixen les dones en el sistema actual, moltes vegades estan també travessades per altres factors de discriminació, com la classe social, l’origen, l’edat o l’orientació sexual, i repercuteixen en la salut. En aquest sentit, les dades indiquen, per exemple, que la valoració negativa de la pròpia salut i el malestar mental és més freqüent entre les dones. El 24% tenen mala salut percebuda mentre que en els homes el percentatge és del 18%, i el 31,5% tenen mala salut mental mentre que la proporció en els homes és del 21,6%. Per aquest motiu, la perspectiva de gènere en el monitoratge de la salut i dels seus determinants, i donar visibilitat a aquestes desigualtats és clau per al desenvolupament d’estratègies i polítiques públiques que ajudin a reduir-les i avançar cap a una societat més justa i equitativa.
Ajuntament de Barcelona: “Trenquem la precarietat”
Generalitat de Catalunya: “Tan senzill com feminisme”
ASPB: Desigualtats de gènere en la salut a Barcelona