Barcelona impulsa la salut comunitària per reduir les desigualtats socials en salut i arriba al doble de barris en vuit anys

27/03/2023 - Premsa
  • Des de l’impuls del programa Barcelona Salut als Barris (BSaB) l’any 2016, passant de 13 barris als 26 actuals, s’han desplegat més de 1.200 intervencions en què han participat més de 75.000 veïnes i veïns.
  • La implementació de la mesura és fruit del treball transversal, participatiu i col·laboratiu que implica a més de 450 agents del territori (institucions, entitats socials i culturals, associacions de veïns i veïnes, etc.).
  • Avui, s’ha dut a terme una trobada amb les persones i les entitats implicades en el seu desenvolupament, la regidora de Salut, Envelliment i Cures, Gemma Tarafa, i la gerenta de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, Carme Borrell, per fer balanç i compartir fites i reptes de futur de la salut comunitària.

El programa de salut comunitària Barcelona Salut als Barris (BSaB), coordinat per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), és una intervenció iniciada l’any 2007 en els barris més desafavorits, que ha millorat la salut i qualitat de vida i la reducció de les desigualtats socials en salut de la població de Barcelona. L’any 2016 l’Ajuntament de Barcelona va impulsar l’estratègia dotant-la de més recursos. Això, va permetre ampliar els barris prioritzats, passant de 13 a 26 actualment, essent barris de sis districtes de la ciutat agrupats en 19 territoris. L’any 2022 es van desplegar 180 intervencions amb la participació de més de 10.000 persones. L’objectiu en els pròxims quatre anys és ampliar l’estratègia i arribar a una quarantena de barris si es disposa dels recursos necessaris.

El model de salut comunitària adoptat a Barcelona se sustenta en alguns elements clau com la promoció d’intervencions basades en les necessitats i recursos del barri, el treball intersectorial i en xarxa, la participació directa de la comunitat per generar dinàmiques sostenibles en el temps i l’avaluació de resultats. Així doncs, la implementació de la mesura és fruit d’un treball intersectorial, participatiu i de col·laboració amb més de 450 agents del territori (institucions, entitats, associacions de veïns i veïnes, etc.). Cada territori constitueix grups participatius per avaluar la situació de cada barri i les seves necessitats en salut, prioritzant les necessitats i establint les intervencions per abordar-les.

El programa BSaB té una llarga experiència en desplegar intervencions de salut comunitària durant tot el cicle vital de les persones. En són exemples el programa d’Habilitats Familiars, els programes de promoció de la salut a l’escola o els de promoció del lleure saludable i la salut sexual-afectiva o les intervencions d’art urbà i salut per a joves, així com, les intervencions dirigides a millorar la salut i el benestar físic i emocional de persones adultes i persones grans com Activa’t als Parcs, Baixem al Carrer, activitats de caminades per evitar l’aïllament i fomentar la mobilitat activa o les escoles de salut per a les persones grans.

Segons les avaluacions que es duen a terme, la satisfacció de les persones participants en aquests programes és molt alta. De fet, s’han demostrat efectes positius d’aquestes intervencions en la salut i el benestar físic i emocional de les persones participants, en les seves conductes i actituds i en el seu suport social, entre d’altres.

El repte de la COVID-19

La situació generada per la pandèmia de la COVID-19 ha suposat un gran repte també per a la salut comunitària. Tot i que les mesures de prevenció davant de la COVID-19 van fer suspendre les intervencions presencials, es va continuar treballant en el territori per adaptar-les a la situació, mantenir la xarxa de suport i reduir l’impacte desigual de la COVID-19 a la ciutat. Avui en dia, el programa continua posant el focus en donar resposta a l’impacte que  ha tingut i encara té la pandèmia sobretot en la salut mental i emocional i l’aïllament social.

La situació viscuda i les condicions de vida actuals evidencien la necessitat de donar resposta  a les desigualtats socials i les realitats pròximes i locals de les persones que viuen en els nostres barris. La visió de salut comunitària posa de manifest la necessitat de continuar treballant  de manera intersectorial i amb la participació de la comunitat,  garantint les intervencions essencials dirigides a les poblacions més vulnerables.

Avui s’ha dut a terme una trobada amb les persones i les entitats implicades en el seu desenvolupament als territoris, la regidora de Salut, Envelliment i Cures, Gemma Tarafa, i la gerenta de l’ASPB, per fer balanç i compartir reptes de futur de la salut comunitària a la ciutat. Entre les entitats que  formen part del programa i que han participat en la trobada es troben: Tot Raval i Pla de Desenvolupament Comunitari Barceloneta (Ciutat Vella); Unió d’Entitats de la Marina i CAP les Hortes (Sants-Montjuïc); Pla Comunitari del Carmel (Horta Guinardó); Centre Cruïlla, Salesians Sant Jordi (Ciutat Meridiana), Pla Comunitari Verdum (Nou Barris) Centre cívic de Bon Pastor i Educadors programa Fem Lleure a la Trinitat Vella (Pere Tarrés) (Sant Andreu; i Fundació IRES (Sant Martí), a més de moltes altres de la ciutat.

Noticies relacionades

L’exposició a contaminants orgànics persistents en el medi ambient té efectes en la fisiologia dels gavians argentats de Barcelona

21-03-2024
Premsa
Un estudi de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) i l’Institut de Ciències del […]

Les dones treballadores tenen més probabilitat de ser pobres en temps i això afecta la seva salut

06-03-2024
Premsa
Un estudi de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) revela que a Barcelona la […]

Barcelona recupera gradualment l’esperança de vida després de la covid

24-11-2023
Premsa
Segons l’informe de salut de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), la majoria de […]

Un estudi de l’ASPB conclou que no existeix un únic patró de desigualtat en la incidència de la COVID-19 a Barcelona

24-10-2023
Premsa
Segons l’anàlisi de l’evolució diària de la malaltia a la ciutat, les desigualtats socioeconòmiques en […]

El programa ArtGran als museus de Barcelona millora el benestar i disminueix el sentiment de solitud de les persones grans

20-10-2023
Premsa
El projecte ArtGran, impulsat per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), ofereix activitats culturals […]

Barcelona posa en marxa la campanya de prevenció del mosquit tigre en propietat privada “A casa teva”

07-09-2023
Premsa
S’han fet al voltant de 400 visites a domicilis seleccionats de diferents barris que han […]

Un estudi liderat per l’ASPB demostra el risc per a la salut de fumar al cotxe per l’exposició al fum ambiental del tabac

07-09-2023
Premsa
La recerca, desenvolupada en el marc del projecte TackSHS, ha estat coordinada per l’Agència de […]

L’Agència de Salut Pública de Barcelona celebra el seu 20è aniversari

14-06-2023
Premsa
L’ASPB va començar a funcionar fa vint anys amb l’objectiu de millorar la salut col·lectiva […]

Els camins escolars redueixen un 40% el nombre de vianants infants i adolescents atropellats a Barcelona

30-03-2023
Premsa
“Camí escolar, espai amic” és una estratègia que facilita que els nens i nenes facin […]

‘Visca el sexe lliure (d’infeccions)’ serà el lema de la nova campanya de comunicació de l’Ajuntament per a la prevenció de les ITS

17-03-2023
Premsa
El consistori crea un nou web i distribuirà fulls de mà i informació diversa sobre […]

El Pla de Barris de Barcelona permet millorar la salut de la població, sobretot entre les dones

27-02-2023
Premsa
Un informe de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) quantifica efectes positius sobre la […]