El programa ArtGran als museus de Barcelona millora el benestar i disminueix el sentiment de solitud de les persones grans

20/10/2023 - Premsa
  • El projecte ArtGran, impulsat per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), ofereix activitats culturals en 6 museus i centres culturals de la ciutat amb l’objectiu de fer front a la solitud i reduir el seu impacte en la salut.
  • Segons l’avaluació del programa, les persones grans participants milloren en alegria i capacitat per fer les activitats diàries, i es redueix el sentiment de solitud respecte d’aquelles que no hi han participat.
  • L’ASPB donarà continuïtat a ArtGran en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona, atenció primària i els museus i centres culturals, i l’oferirà en el marc de les intervencions de salut comunitària als barris.

L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ha avaluat ArtGran, una intervenció basada en l’art i les activitats creatives en 6 museus i centres culturals de la ciutat adreçada a reduir el sentiment de solitud en persones grans i millorar la seva salut i qualitat de vida. Durant l’any 2022 es va dur a terme la prova pilot del projecte en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona, atenció primària de Barcelona ciutat de l’Institut Català de la Salut (ICS), Serveis Socials, les xarxes socials i comunitàries dels barris i el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), el Museu Picasso, CaixaForum i el Recinte Modernista Sant Pau. Els resultats de l’avaluació mostren que les persones grans participants en la intervenció milloren en alegria i capacitat per fer les activitats diàries, i es redueix el sentiment de solitud en comparació amb aquelles que no hi han participat. La majoria es mostra molt satisfeta amb l’activitat i considera que els ha ajudat a sortir, relacionar-se i sentir-se millor.

ArtGran està dirigit a persones de 70 o més anys amb sentiment de solitud. Consta de 10 sessions, una per setmana, i hi assisteixen grups d’entre 8 i 12 persones del mateix barri. Queden totes en un mateix punt al barri i es desplacen en transport públic acompanyades d’una mediadora social fins al museu o centre cultural. Durant les diferents sessions es proposen diverses activitats relacionades amb l’art (pintura, arquitectura, performance, noves tecnologies, etc.) i tallers participatius relacionats amb el tema central de cada activitat. En últim lloc, cada visita es clou amb un espai de reflexió i conversa sobre allò treballat.

Per a l’edició pilot es van seleccionar persones dels barris de Porta, Prosperitat, Guinardó, Baix Guinardó, Montbau, Vall d’Hebron, Vila de Gràcia, La Salut, Camp d’en Grassot i Sant Antoni. La selecció es va fer per part de les persones professionals d’atenció primària del CAP Guinardó, Pare Claret, Rio de Janeiro, Sanllehy, Sant Rafael i Vila de Gràcia-Cibeles (ICS) i Larrard, serveis socials i la taula de salut del barri. Entre les persones seleccionades, aproximadament la meitat van fer el programa inicialment (grup intervenció), mentre l’altre part no participava (grup de comparació). Abans i després del programa es van fer enquestes a ambdós grups per avaluar canvis en l’estat de salut, el benestar emocional i la qualitat de vida. En total hi van participar 138 persones, 63 en el grup intervenció i 75 en el grup control.

Pel que fa al sentiment de solitud, els resultats mostren que el percentatge de persones que senten un alt nivell de solitud ha disminuït en el grup que ha participat a ArtGran passant de 43,8% a 39,6% mentre que en el grup de comparació ha augmentat, passant de 28% a 48%. Igualment, les persones participants obtenen millors resultats en les preguntes de salut emocional quant al sentiment d’alegria comparades amb aquelles que no hi ha participat. Pel que fa a qualitat de vida, s’observa una millora significativa en la realització de les activitats quotidianes sense problemes. En el grup intervenció passa d’un 72,9% a un 75% el percentatge de persones que diuen no tenir problemes. En canvi, en el grup de comparació empitjoren, passant d’un 86,7% a un 68% les que diuen no tenir problemes.

A més de l’avaluació quantitativa, l’estudi també va incloure metodologia qualitativa per valorar aspectes com l’impacte en la salut física, emocional i social o la relació amb l’art i els museus, entre altres. Un cop finalitzada la intervenció, es van fer grups de discussió amb les persones participats. Els resultats obtinguts són consistents amb la valoració quantitativa.

Així doncs, les persones participants manifesten que la intervenció els ha fet sentir-se acompanyades i capaces. Diuen que han recuperat la seva autoestima i se senten respectades i valorades. El grup és un espai segur on poden expressar-se sense ser jutjades. També expressen que el trajecte fins al museu es viu com quelcom molt important. Ho consideren com un temps propi i lliure del grup on es genera conversa i que serveix per conèixer-se i ajudar-se.

Finalment, cal destacar que els resultats també mostren que les persones que hi han participat canvien el concepte que tenen de l’art i la cultura i  les ajuda a trencar la barrera que poguessin tenir amb els museus.  Després de la intervenció  veuen els museus com espais accessibles i amables i la cultura com un patrimoni assequible a tothom. Així doncs, ArtGran té el valor afegit d’obrir els museus a tots i totes com un bé comú i no com un  privilegi.

Segons dades de l’Ajuntament de Barcelona, el 19% de les dones i el 13,2 dels homes que viuen a la ciutat tenen 70 o més anys. D’altra banda, l’Enquesta de Salut de Barcelona 2021 de l’ASPB apunta que el 28,1% de les dones i el 15,0% dels homes de 70 o més anys s’han sentit soles alguna vegada o sovint. ArtGran, a diferència d’altres experiències en què participen persones grans, es dirigeix a persones amb sentiment de solitud i són els equips d’atenció primària els qui prescriuen aquesta activitat a aquelles que consideren que se’n poden beneficiar especialment. Aquesta selecció es fa també tenint en compte els determinants socials i les desigualtats socials en salut entre els diferents barris de la ciutat.

En aquest context i tenint en compte els beneficis per a la salut i qualitat de vida que mostren els resultats de l’avaluació de la prova pilot, l’ASPB donarà continuïtat al programa en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona, atenció primària i els museus que han participat en la prova pilot i l’oferirà en el marc de les intervencions de salut comunitària als barris.

Vídeo ArtGran

 

Avaluació de la intervenció ArtGran [PDF]

Infografia [PDF]

Material audiovisual (imatges) [ZIP]

Noticies relacionades

El projecte de ciència ciutadana Mosquito Alert reuneix 200 estudiants de tota Espanya en la seva primera Fira Científica

14-06-2024
Premsa
Es lliuraran els premis del projecte de prevenció de mosquits que es duu a terme […]

La cabina de control de la contaminació situada a l’Eixample de Barcelona es transforma en un supersite

04-06-2024
Premsa
La nova instal·lació incorporarà tecnologia per determinar els anomenats contaminants emergents, no regulats fins ara […]

La sequera redueix l’activitat de mosquits un 45% a Barcelona l’any 2023

30-05-2024
Premsa
No obstant el descens d’activitat de mosquits, cal recordar que la majoria de focus de […]

L’exposició a contaminants orgànics persistents en el medi ambient té efectes en la fisiologia dels gavians argentats de Barcelona

21-03-2024
Premsa
Un estudi de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) i l’Institut de Ciències del […]

Les dones treballadores tenen més probabilitat de ser pobres en temps i això afecta la seva salut

06-03-2024
Premsa
Un estudi de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) revela que a Barcelona la […]

Barcelona recupera gradualment l’esperança de vida després de la covid

24-11-2023
Premsa
Segons l’informe de salut de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), la majoria de […]

Un estudi de l’ASPB conclou que no existeix un únic patró de desigualtat en la incidència de la COVID-19 a Barcelona

24-10-2023
Premsa
Segons l’anàlisi de l’evolució diària de la malaltia a la ciutat, les desigualtats socioeconòmiques en […]

Barcelona posa en marxa la campanya de prevenció del mosquit tigre en propietat privada “A casa teva”

07-09-2023
Premsa
S’han fet al voltant de 400 visites a domicilis seleccionats de diferents barris que han […]

Un estudi liderat per l’ASPB demostra el risc per a la salut de fumar al cotxe per l’exposició al fum ambiental del tabac

07-09-2023
Premsa
La recerca, desenvolupada en el marc del projecte TackSHS, ha estat coordinada per l’Agència de […]

L’Agència de Salut Pública de Barcelona celebra el seu 20è aniversari

14-06-2023
Premsa
L’ASPB va començar a funcionar fa vint anys amb l’objectiu de millorar la salut col·lectiva […]

Els camins escolars redueixen un 40% el nombre de vianants infants i adolescents atropellats a Barcelona

30-03-2023
Premsa
“Camí escolar, espai amic” és una estratègia que facilita que els nens i nenes facin […]

Barcelona impulsa la salut comunitària per reduir les desigualtats socials en salut i arriba al doble de barris en vuit anys

27-03-2023
Premsa
Des de l’impuls del programa Barcelona Salut als Barris (BSaB) l’any 2016, passant de 13 […]

‘Visca el sexe lliure (d’infeccions)’ serà el lema de la nova campanya de comunicació de l’Ajuntament per a la prevenció de les ITS

17-03-2023
Premsa
El consistori crea un nou web i distribuirà fulls de mà i informació diversa sobre […]

El Pla de Barris de Barcelona permet millorar la salut de la població, sobretot entre les dones

27-02-2023
Premsa
Un informe de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) quantifica efectes positius sobre la […]