Barcelona posa en marxa la campanya de prevenció del mosquit tigre en propietat privada “A casa teva”

07/09/2023 - Premsa
  • S’han fet al voltant de 400 visites a domicilis seleccionats de diferents barris que han inclòs una inspecció informativa per mostrar els focus de cria als patis, terrasses o jardins, i ensenyar com actuar per evitar-ho, a més d’una enquesta ciutadana per saber els coneixements que les persones tenien sobre el mosquit tigre i les mesures de prevenció a aplicar.
  • La intervenció ha demostrat ser una eina útil per a la prevenció i el control de l’espècie, ja que millora el coneixement i sensibilització ciutadana i redueix els focus de cria en propietat privada.
  • En el marc del Programa de vigilància i control de mosquits de la ciutat, s’intensifica i s’amplia la prevenció, passant de 82 a 100 zones de risc on es vigila especialment elements susceptibles d’acumular aigua a l’espai públic.

“A casa teva: fem prevenció del mosquit tigre” és una intervenció impulsada per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) que està orientada a reduir els focus de cria de mosquit tigre a la propietat privada. L’objectiu de la campanya és capacitar a la ciutadania mitjançant la informació, sensibilització i conscienciació per fer una prevenció eficaç a l’espai privat. Així doncs, es fan visites a domicilis seleccionats de diferents barris que inclouen una inspecció informativa als patis, terrasses o jardins per mostrar els focus potencials de cria i ensenyar com actuar per gestionar-los correctament. La campanya es va posar en marxa el mes de maig i s’allargarà fins a l’octubre, des del seu inici al maig s’han fet al voltant de 400 primeres visites.

La selecció dels domicilis es fa prèviament segons una anàlisi que té en compte característiques del medi, de l’espècie i aspectes relacionats amb les desigualtats socials. A més de la inspecció informativa, en les visites es fa una enquesta sobre coneixements generals dels mosquits, nivell de preocupació davant les picades o la transmissió de malalties, i tipus d’actuacions que realitza el ciutadà a casa per prevenir-ne la proliferació. Se’n faran dues en el mateix domicili, sempre que sigui possible, per avaluar la intervenció i el grau de satisfacció amb la mesura. Abans de fer les visites, s’informa amb cartells a cada finca indicant què es farà, a on, quan i en quin horari. Les persones que les fan van uniformades i identificades com a personal de l’ASPB.

La manera més eficient de controlar la proliferació de mosquits és evitar que es reprodueixin i això s’aconsegueix eliminant els seus llocs de cria. Aquesta estratègia de prevenció és l’element principal del Programa de vigilància i control de mosquits que executa l’ASPB en els espais públics de la ciutat. Un dels principals objectius d’aquesta tasca és reduir els riscos que pot comportar el mosquit tigre en la possible transmissió de malalties importades. Ara bé, cal tenir en compte, que aproximadament el 70% de l’activitat d’aquest vector es concentra en propietat privada. Per això, la sensibilització i col·laboració ciutadana són claus per a la seva prevenció i control.

En aquest sentit, la intervenció “A casa teva: fem prevenció del mosquit tigre” ha demostrat ser una eina útil. Així ho mostren els resultats de la prova pilot de la intervenció que va dur a terme l’ASPB l’any 2021 per valorar-ne l’efectivitat en la reducció de focus de cria en l’àmbit privat. En aquell moment es van visitar prop de 100 domicilis i entre els principals resultats, es va observar una millora en el grau de coneixements dels mosquits i una àmplia reducció dels focus de cria, així com un alt grau de satisfacció dels veïns i veïnes visitades.

Totes i tots podem contribuir a evitar la proliferació de mosquits fent petites rutines a casa. Fer una revisió cada 5 o 7 dies de les zones exteriors per no acumular aigua és una mesura senzilla i eficaç pel seu control. Amb el mosquit tigre això és especialment rellevant, ja que aprofita petits basals d’aigua en recipients com gerros, cubells, testos o joguines per reproduir-se. Per tant, saber identificar-los, vigilar-los, retirar-los, buidar-los o posar-los cap per vall és clau per reduir els seus punts de cria.

 

D’abril a novembre s’intensifiquen les tasques de prevenció a l’espai públic

El període de més activitat de mosquits, és d’abril a novembre. Per això, durant aquests mesos l’ASPB intensifica les tasques de vigilància i control a la ciutat. D’una banda, identifica els espais públics amb elements de risc on potencialment poden proliferar els mosquits i on poden representar un problema, i es fa un seguiment continuat per intervenir de manera primerenca si se’n detecta activitat. D’altra, es duu a terme la vigilància de les malalties transmeses per vectors i s’atenen les comunicacions ciutadanes relacionades amb la presència de mosquits.

La recollida sistemàtica de dades del Servei de Vigilància i Control de Plagues Urbanes (SVIPLA) de l’ASPB, tenint en compte diversos aspectes com l’activitat registrada durant l’any anterior, els entorns de zones de risc epidemiològic (hospitals, clíniques, centres del viatger, etc.), i les desigualtats socials en salut, determina les zones on s’intensifiquen les tasques de prevenció en el marc del Programa de vigilància i control de mosquits. Enguany, s’han seleccionat 100 zones per dur a terme aquestes tasques.

Programa de vigilància i control de mosquits de Barcelona 2022

L’any 2022 l’ASPB va revisar 51.532 punts de vigilància i control (embornals, fonts ornamentals o naturalitzades) en l’espai públic, va detectar activitat en 552 i va efectuar 25.364 tractaments larvicides amb productes biològics que no tenen efectes sobre el medi ambient ni la salut de les persones.

D’altra banda, va rebre i atendre 153 comunicacions ciutadanes. En tots els casos es contacta amb la persona afectada, es fa inspeccions a la via pública, s’apliquen mesures preventives, correctores i de control, si calen, i es fa seguiment continuat fins a la resolució. En les inspeccions fetes l’any 2022 es va detectar al voltant d’un 21% d’activitat.

De forma complementària, l’ASPB rep també informació de la ciutadania recollida per la plataforma de ciència ciutadana MosquitoAlert. El 2022 es van gestionar 114 comunicacions de punts de cria i adults i es va detectar activitat en un 4%.

Més informació:

Declaracions de Tomás Montalvo, responsable del programa de visigilància i control del mosquit de l’ASPB (àudio, MP3)
Nota de premsa Ajuntament de Barcelona (material audiovisual)

Programa de vigilància i control de mosquits de Barcelona. Informe 2022
Programa de vigilància i control de mosquits de Barcelona. Tot el què cal saber

Noticies relacionades

L’exposició a contaminants orgànics persistents en el medi ambient té efectes en la fisiologia dels gavians argentats de Barcelona

21-03-2024
Premsa
Un estudi de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) i l’Institut de Ciències del […]

Les dones treballadores tenen més probabilitat de ser pobres en temps i això afecta la seva salut

06-03-2024
Premsa
Un estudi de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) revela que a Barcelona la […]

Barcelona recupera gradualment l’esperança de vida després de la covid

24-11-2023
Premsa
Segons l’informe de salut de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), la majoria de […]

Un estudi de l’ASPB conclou que no existeix un únic patró de desigualtat en la incidència de la COVID-19 a Barcelona

24-10-2023
Premsa
Segons l’anàlisi de l’evolució diària de la malaltia a la ciutat, les desigualtats socioeconòmiques en […]

El programa ArtGran als museus de Barcelona millora el benestar i disminueix el sentiment de solitud de les persones grans

20-10-2023
Premsa
El projecte ArtGran, impulsat per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), ofereix activitats culturals […]

Un estudi liderat per l’ASPB demostra el risc per a la salut de fumar al cotxe per l’exposició al fum ambiental del tabac

07-09-2023
Premsa
La recerca, desenvolupada en el marc del projecte TackSHS, ha estat coordinada per l’Agència de […]

L’Agència de Salut Pública de Barcelona celebra el seu 20è aniversari

14-06-2023
Premsa
L’ASPB va començar a funcionar fa vint anys amb l’objectiu de millorar la salut col·lectiva […]

Els camins escolars redueixen un 40% el nombre de vianants infants i adolescents atropellats a Barcelona

30-03-2023
Premsa
“Camí escolar, espai amic” és una estratègia que facilita que els nens i nenes facin […]

Barcelona impulsa la salut comunitària per reduir les desigualtats socials en salut i arriba al doble de barris en vuit anys

27-03-2023
Premsa
Des de l’impuls del programa Barcelona Salut als Barris (BSaB) l’any 2016, passant de 13 […]

‘Visca el sexe lliure (d’infeccions)’ serà el lema de la nova campanya de comunicació de l’Ajuntament per a la prevenció de les ITS

17-03-2023
Premsa
El consistori crea un nou web i distribuirà fulls de mà i informació diversa sobre […]

El Pla de Barris de Barcelona permet millorar la salut de la població, sobretot entre les dones

27-02-2023
Premsa
Un informe de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) quantifica efectes positius sobre la […]