Programa de Prevenció de l’Obesitat Infantil de Barcelona. Projecte POIBIN 2018

El Programa de Prevenció de l’Obesitat Infantil de Barcelona (Projecte POIBIN) és una intervenció de promoció de la salut a les escoles adreçada a nenes i nens de 3 a 4 anys, alumnes de centres escolars de la ciutat, dissenyat per l’Agència de Salut Pública de Barcelona. L’objectiu del projecte és avaluar l’efectivitat d’una intervenció preventiva de l’obesitat per millorar els hàbits alimentaris, augmentar la pràctica d’activitat física, reduir les hores d’ús de pantalles i augmentar les hores de son dels escolars de segon cicle d’educació infantil de P3 i P4.

En 2018 l’ASPB va posar en marxa el projecte en fase pilot, i es va convidar a 3.631 famílies de 101 escoles de Barcelona a participar. Es van definir dos grups: intervenció i comparació als que es van assignar les diferents escoles participants en el projecte. Als centres del grup intervenció es van dur a terme, durant el curs, accions per promoure hàbits saludables tant a l’aula com a l’àmbit familiar i comunitari, mentre que al grup comparació es proposaran durant el curs 2019 – 2020. Les accions realitzades a les escoles participants es basen en un qüestionari dirigit a les famílies, on es recullen dades sobre alimentació, activitat física, descans i ús de pantalles del fill o filla que participa en el projecte. I d’altra banda, es varen prendre les mesures antropomètriques dels nens i nenes participants en el projecte.

En el següent informe podeu consultar les principals conclusions inicials, a partir dels resultats dels qüestionaris i mesures realitzades, sobre els hàbits de salut i la prevalença d’obesitat. En aquest moment s’està treballant en l’anàlisi de les dades postintervenció.

 

Llicència de Creative Commons
“Programa de Prevenció de l’Obesitat Infantil de Barcelona. Projecte POIBIN 2018” de l`Agència de Salut Pública de Barcelona
està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0 Internacional de Creative Commons
Els permisos addicionals als d’aquesta llicència es poden trobar a
https://www.aspb.cat/wp-content/uploads/2019/11/ASPB_poibin_obesitat_infantil.pdf