Bons Profits. Canvi climàtic i alimentació

El document aborda els diferents impactes que el canvi climàtic te sobre els sistemes alimentaris. D’una banda, l’impacte directe que el canvi climàtic a través dels diferents tipus de esdeveniments meteorològics extrems (inundacions, canvis en el ritme i magnitud de les precipitacions, etc.) té sobre l’agricultura i la producció local d’aliments. Un aspecte important d’aquests efectes és l’emissió de gasos de l’efecte hivernacle, generats per la ramaderia de boví i l’excés, tant en la producció, com en la distribució, dels productes càrnics (tant de carn vermella com de carn processada, present en el menjar ràpid. En molts casos, i en especial sobre els països de menor renda, aquests esdeveniments extrems del canvi climàtic incrementen la desnutrició com a principal forma de malnutrició. D’altra banda, l’epidèmia mundial d’obesitat posa de manifest la importància que la distribució de recursos en el territori i els canvis en la producció alimentària tenen sobre l’alimentació i la salut humana. És perceptible una transformació des d’una alimentació i una producció d’aliments localitzades i basades en els recursos locals a la creació d’empreses d’alimentació cada vegada més grans, processadores d’aliments més calòrics i a un menor cost, que es relacionen ja avui dia amb el problema de l’obesitat. Les empreses manufactureres d’aliments rics en sucres refinats, sal i greixos en són un bon exemple.

De tot això, se’n fa ressò aquest document, amb una primera part d’anàlisi sobre el marc conceptual o les vies d’impacte del canvi climàtic en l’alimentació, seguida de la revisió dels principals efectes del canvi climàtic en el sistema alimentari; la situació de l’evidència disponible a Barcelona i algunes recomanacions que se’n deriven dels canvis assenyalats, així com la perspectiva de les desigualtats socials ocasionades pel canvi climàtic en l’alimentació de les persones i les seves comunitats.

Llicència de Creative Commons
“Bons Profits. Canvi climàtic i alimentació” de Agència de Salut Pública de Barcelona
està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0 Internacional de Creative Commons
Els permisos addicionals als d’aquesta llicència es poden trobar a
https://www.aspb.cat/wp-content/uploads/2021/10/ASPB-Bonsprofits-canvi-climatic-alimentacio-211116.pdf

Aquesta informació es pot trobar a: