Els estudis de vida útil segura d’aliments llestos per al consum

El període de durada mínima d’un aliment s’ha de determinar abans de la seva posada al mercat, seguint una metodologia basada en el risc. En el cas d’aliments microbiològicament molt peribles aquesta metodologia ha d’establir i validar la seva data de caducitat. Superada aquesta data, l’aliment pot ser nociu per a la salut de les persones consumidores, a causa de la possible presència i creixement de microorganismes patògens o de la producció de les seves toxines.

Aquest document es fonamenta en diversos documents de referència per aclarir conceptes i explicar la metodologia a seguir per a la realització d’estudis de vida útil segura, que apliquen a aliments microbiològicament molt peribles. Explica la rellevància de la caracterització de l’aliment com a pas previ de l’estudi, així com la consideració de les condicions raonablement previsibles de conservació, distribució i ús. Finalment, explica la diferència entre les eines de validació i de verificació de la vida útil segura.

Aquesta informació es pot trobar a: