Hi ha certes creences i costums sobre l’alimentació que calen en la nostra societat en forma de mites alimentaris i poden perdurar en el temps. Algunes d’elles no suposen cap risc, però el problema esdevé quan aquestes poden afectar negativament a la salut. Per això, intentar identificar-les i trencar els falsos mites és molt necessari. Per aquest motiu L’Agència de Salut Pública de Barcelona n’ha seleccionat alguns dels que es consideren més comuns en el nostre entorn per desmuntar-los i facilitar un patró alimentari més saludable.
La preocupació per la salut i l’alimentació ha augmentat considerablement les dues darreres dècades. Part de la població ha començat a donar importància a l’alimentació, però, a la vegada, és difícil tenir un coneixement rigorós per la quantitat d’informació que rebem a través de diferents canals (de professionals, de missatges a les xarxes socials, a les revistes, als diaris, a la ràdio i a la televisió, etc.), tant en forma de publicacions com a partir de campanyes publicitàries o d’antigues creences populars més o menys rigoroses.
Hi ha una infinitat de mites relacionats amb l’alimentació, algun d’ells tenen el seu origen en les modes alimentàries i les campanyes publicitàries. Alguns no tenen sentit i són fàcilment refutables; uns altres no van per mal camí, però l’evidència científica demostra que no són exactament així; uns altres són contradictoris; d’altres desmentits molt sovint, però que encara perduren, etc. Una manera d’acabar amb aquests mites és qüestionar tota la informació que ens arriba i no donar per veritable qualsevol cosa que escoltem. És important investigar, informar-nos consultant amb professionals, contrastar la informació i aplicar el pensament crític en la nostra alimentació.