Les cigarretes electròniques: un problema de salut pública

Coincidint amb la Setmana sense fum 2025, l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ha publicat el document “Les cigarretes electròniques: situació actual i propostes d’actuació”. Aquest informe té com a objectiu donar visibilitat a l’estat actual del problema i proposar mesures basades en l’evidència científica per contribuir a la seva reducció. Igualment, ha elaborat ha elaborat la infografia “Les cigarretes electròniques: el mite del ‘tabac que no fa mal'” que vol informar sobre la composició i els riscos associats a les cigarretes electròniques, així com desemmascarar les estratègies de la indústria per fomentar-ne el consum, especialment entre la població jove.
Les cigarretes electròniques, també conegudes com a dispositius susceptibles d’alliberament de nicotina, e-cig, vàpers, etc., són dispositius electrònics que escalfen un líquid que sol contenir nicotina, productes químics i aromatitzants, creant un vapor de substàncies tòxiques que s’inhalen i s’emeten a l’ambient.
En els darrers anys, el seu consum ha augmentat notablement en el nostre país i en altres països europeus, especialment entre la població jove. Les estratègies de màrqueting, sobretot dirigides a aquesta població, promouen aquests productes com a innocus però la realitat és que comporten riscos significatius per a la salut de les persones i per al medi ambient.
L’informe elaborat per l’ASPB es divideix en quatre apartats que analitzen la situació actual amb relació a les cigarretes electròniques i ofereixen recomanacions per fer front a aquest repte de salut pública.