Classe sense fum, prevenció del tabaquisme a l'ESO

Clase sense fum

Prevenció del tabaquisme a l'ESO.

Un programa d'àmbit europeu que reforça:

  • el caràcter voluntari de la decisió
  • el compromís de tot el grup
  • la confiança en un mateix i en els altres
  • la recompensa o premi com a estímul
Lliurament de premis del curs 2004-05
Activitat de vela al Port Olímpic per a una de les classes guanyadores del concurs del programa
Activitat d'esport i aventura a Montjuïc per a una de les classes guanyadores del concurs del programa
Acte de lliurament de premis del curs 2004-2005 a Cosmocaixa.

La prevenció del tabaquisme a l'escola pretén com a primer objectiu que els escolars no comencin a fumar, però un segon objectiu és retardar l'inici en el consum de tabac. Tenint en compte que la introducció en l'hàbit tabàquic es produeix en començar l'adolescència, es recomana que les accions preventives s'ubiquin en el començament de l'Educació Secundària Obligatòria (ESO). L'Agència de Salut Pública proposa iniciar aquesta prevenció mitjançant el programa PASE.bcn al llarg del primer curs de l'ESO.

Classe sense fum inclou un concurs per estimular la prevenció del tabaquisme entre els alumnes de 12-14 anys. El concurs es fa a 19 països europeus, coordinats per l'ITF-Nord de Kiel (Alemanya) (Smoke-free Class Competition). A Espanya, a més de Catalunya, participen altres 6 Comunitats Autònomes, 1 província i 3 ciutats (Clase sin Humo). L'avaluació de la competició des de d'any 1997 ha demostrat la seva efectivitat per prevenir l'inici del tabaquisme.

El programa s'adreça a les classes de 1r i 2n curs d'ESO. També hi participen les escoles d'altres municipis adherits al programa.

Totes les classes participants hauran d'elaborar un eslògan sobre la prevenció del tabaquisme. L'eslògan consistirà en una frase representada gràficament que animi els adolescents a no fumar. Es premiarà la classe amb el millor eslògan d'entre tots els participants.

Alumnes: Joves escolaritzats de 12-14 anys.

Adreçat a: Professors de centres d'Educació Secundària Obligatòria (primer cicle, i preferiblement a 2n ESO, en el cas d'haver fet el programa PASE.bcn a 1r ESO).

Objectius:

  • Retardar l'edat d'inici en el consum de tabac a l'adolescència.
  • Potenciar l'autoeficàcia i habilitats dels escolars per a mantenir-se com no-fumadors.
  • Reforçar les accions preventives sobre el tabaquisme a l'aula realitzades prèviament (per ex., programa PASE.bcn).
Mètodes pedagògics:Tots els alumnes d'una classe amb el seu tutor decideixen, conjuntament, restar sense fumar durant el present curs, per un període no inferior a sis mesos. El compromís implica:
  • mantenir la decisió de no fumar fins al final del concurs i
  • elaborar un eslògan sobre la prevenció del tabaquisme que els identifiqui com a grup.

Els alumnes signen el seu compromís i n'informen els seus pares. La competició es basa en la responsabilitat i confiança mútues. Aquesta decisió la reforça l'educador a l'aula, de manera regular, amb debats sobre el tema del tabac.
Totes les aules que estiguin sense fumar durant el concurs i hagin elaborat l'eslògan entren en un sorteig que es fa al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

Informació: Per a més informació cal adreçar-se a l'Equip de Salut Comunitària del districte o bé al:

Servei de Salut Comunitària
Agència de Salut Pública de Barcelona
Pl. Lesseps, 1
Telèfon: 932 027 735
Fax: 932 921 443

Inscripció: