Projecte MA’ISAH: Millorant la salut de noies paquistaneses del Besòs

26/07/2016 - Entorns

El projecte MA’ISAH  va sorgir des del barri del Besòs i té l’impuls de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, emmarcat en Salut als Barris, i l’entitat Enxarxa el fa possible, a més d’altres agents i entitats implicats. Cal dir que MA’ISAH significa “caminar amb orgull”, i és la prova que es pot treballar per la salut, l’autoestima i l’apoderament de noies com les filles de famílies paquistaneses establertes a la ciutat. El projecte té una vessant comunitària que arrenca en les primeres iniciatives que va tenir el Pla Comunitari del Besòs, sobre el temps lliure i les desigualtats de salut en dones joves del territori, especialment en les provinents d’altres cultures. Darrerament, un equip de Catalunya Ràdio es va desplaçar al barri per a informar dels avenços del projecte (a la imatge).

Els objectius són, principalment, augmentar l’autoestima i l’apoderament d’aquestes persones mitjançant l’activitat física i les dinàmiques de grup. Igualment, augmentar la integració social mitjançant la participació en les activitats del barri. D’altra banda, es van assenyalar fites de segon nivell: promoure que les joves, juntament amb altres joves del barri, participin en activitats esportives setmanalment. També oferir un espai periòdic de dinàmiques de grup que atenguin les necessitats detectades. Oferir un espai de suport i reforç individual i una posterior derivació a serveis si s’escau, etc.

El pla d’activitats de MA’ISAH s’inicia amb la formació de dos grups de 15 noies. El pla inclou activitats esportives, dinàmiques de grup i de participació comunitària, segons aquesta estructura: Taller de criquet: és un espai destinat a les joves del barri que volen practicar el criquet. En aquest espai es treballa la cohesió de grup, la implicació en l’equip, el respecte i la igualtat entre les components de l’equip. S’incideix en el treball en grup per a posar en pràctica les tècniques que el criquet requereix. Aquest espai està obert a totes les joves del barri independentment del seu origen. Taller de futbol: és un espai destinat a les joves del barri que volen practicar el futbol. En aquest espai es treballa la cohesió de grup, la implicació en l’equip, el respecte i la igualtat entre totes les membres de l’equip. En aquest entorn també es promourà la creació de xarxes socials mitjançant la lliga de futbol femenina del barri. Aquest espai està obert a totes les joves del barri, independentment del seu origen.

A més, dins de les activitats es fan servir dinàmiques de grup en les diferents sessions: d’aquesta manera es treballa l’apropament entre les integrants del grup, l’autoconcepte, l’autoafirmació, el coneixement mutu, l’acceptació, l’autoestima, la comunicació, la cooperació, la resolució de conflictes, la relaxació, la distensió, etc.

Noticies relacionades

Fem Salut a les escoles! Butlletí 13

30-11-2017
Entorns
Aquest setembre de 2017 s’ha publicat el butlletí número 13 Fem Salut a les escoles!, […]

El Programa SIRIAN arriba a la Marina

04-10-2017
Entorns
En el marc del Programa Barcelona Salut als Barris el Programa SIRIAN s’inicia a la […]

Fem Salut a les escoles! Butlletí 12

10-07-2017
Entorns
Aquest juny s’ha publicat el butlletí Fem Salut!, número 12. L’objectiu del butlletí és compartir […]

Inscripcions dels programes de promoció de la salut a les escoles

21-06-2017
Entorns
Ja estan obertes les inscripcions dels Programes de Promoció de la Salut a l’Escola que l’Agència […]

Últims resultats del programa de revisió de menús escolars

24-05-2017
Entorns
El programa de revisió de menús escolars (PreME) s’ofereix des de l’Agència de Salut Pública […]

El Programa SIRIAN arriba a la Trinitat Vella

02-05-2017
Entorns
En el marc del Programa Barcelona Salut als Barris el Programa SIRIAN arriba a la […]

Nou impuls a la salut comunitària de Barcelona

05-12-2016
Entorns
L’Ajuntament de Barcelona, juntament amb l’Agència de Salut Pública (ASPB) han presentat la Mesura de […]

Inscripció als Programes de Promoció de la Salut a l’Escola

08-09-2016
Entorns
Ja està oberta la inscripció als Programes de Promoció de la Salut a l’Escola que […]

El Programa d’Habilitats Parentals es mostra efectiu a diferents nivells

30-06-2016
Entorns
Els pares i mares sovint expressen la manca de recursos per poder fer front als […]