Investigació de dos casos de tuberculosi al CIE de Barcelona

24/03/2017 - Epidemiologia

L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), a través del servei d’Epidemiologia, intervé en la investigació i gestió de dos casos de tuberculosi que s’han detectat en el Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) a la Zona Franca, que corresponen a un intern i un treballador del centre. La Unitat de Tuberculosi de Vall d’Hebron-Drassanes realitza tasques clíniques amb les persones revisades arran dels casos.

Davant l’aparició de dos casos de tuberculosi es va procedir el dia 13 de març a realitzar proves de tuberculina (PPD o test de Mantoux) a les persones ingressades o que treballen al centre, de manera que 208 persones van ser revisades i es va registrar 127 respostes positives a la prova.

Un resultat positiu a la prova de la tuberculina indica que probablement la persona ha estat en contacte amb el bacil en algun moment, però no vol dir que pateixi tuberculosi. Quan la prova és positiva, es realitza una exploració mèdica en la que es cerca si hi ha simptomatologia pròpia de tuberculosi i es fa una radiografia de tòrax, per detectar si hi ha lesions compatibles amb la malaltia. Si no hi ha simptomatologia i la radiografia és normal no es fan més proves.

En l’actualitat hi ha dos casos confirmats de persones del CIE que tenen tuberculosi, que ja s’estan tractant, i de les darreres visites mèdiques dutes a terme no se’n desprèn cap cas nou.

És freqüent que en un centre d’internament, com en altres institucions tancades, en què les persones tenen molta proximitat durant temps continuat, existeixi una probabilitat major de transmissió de malalties infeccioses.

L’expertesa dels equips sanitaris (metgesses, infermers, radiologia, agents de salut, etc.) en la detecció i seguiment de casos de tuberculosi en el nostre entorn fa que aquesta sigui una malaltia amb molt elevades taxes de curació, sempre que les condicions de vida i entorn de la persona facilitin un compliment puntual i escrupolós del tractament indicat.

L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) té cura de fer tota aquesta intervenció amb sensibilitat cap a les diferents procedències culturals de les persones implicades, assegurant una bona comprensió per tothom del procediment sanitari que es proposa.

En un any a Barcelona es registren per sota de 300 casos de tuberculosi, distribuïts de manera desigual entre els diferents districtes, afectant especialment persones amb pitjor situació socioeconòmica. Al llarg del temps, els casos tractats a la ciutat han anat destacant per la seva complexitat, per bé que les taxes han disminuït enormement. ( IMATGE: CDC USA )

Noticies relacionades

Dia Mundial de la Tuberculosi 2017 a Barcelona

28-02-2017
La salut a Barcelona, Programa de prevenció i control de la tuberculosi, Epidemiologia
Barcelona celebra el dia mundial de la Tuberculosi el 22 de març de 2017 amb […]

De nou cal extremar les prevencions amb l’hepatitis A

17-02-2017
Vigilància i control de la VIH/sida, ITS i hepatitis víriques, Epidemiologia, Vacunes
Els darrers mesos hi ha més casos d’hepatitis A en el nostre entorn, especialment entre […]

L’ASPB gestiona el brot de xarampió d’aquest inici d’any

13-02-2017
Vigilància i control de brots epidèmics
Des del 20 de desembre de 2016 hi ha més d’una desena de casos confirmats […]

1 de desembre, Dia Mundial de la Sida

30-11-2016
Epidemiologia
Aviat farà 30 anys que es commemora a tot el món el Dia Mundial de […]

XX Congrés Internacional sobre Tuberculosi

09-11-2016
Epidemiologia
Estan obertes les inscripcions per al proper Congrés Internacional sobre TB, que tindrà lloc a […]

Promovem la salut sexual d’homes que tenen sexe amb homes a través d’apps

06-07-2016
Promoció: Viure amb salut, Epidemiologia
Des de l’ Agència de Salut Pública de Barcelona estem duent a terme diferents iniciatives […]

En fase pilot, una APP pionera per prevenir les infeccions de transmissió sexual

28-06-2016
Epidemiologia
L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) impulsen […]