Dos casos de mort per meningococ a la ciutat

13/04/2017 -

Ja s’ha atès amb tractaments preventius totes aquelles persones que van estar en contacte amb els dos afectats.

L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ha desplegat el procediment previst per tal de limitar al màxim la possibilitat de transmissió.

18/04/2017.- Dues persones adultes han mort afectades per malaltia meningocòccica. Es tracta de dues persones usuàries d’un centre ocupacional per a persones amb discapacitat intel·lectual de Barcelona.

El primer afectat va ser un home de 39 anys resident fora de Barcelona. El passat 3 d’abril va presentar febre i odinofàgia (dolor a la gola en empassar) que va evolucionar cap a un xoc sèptic amb resultat de mort.

El segon cas es va produir el 10 d’abril passat, i es va confirmar ahir, i és el d’una dona de 61 anys de Barcelona que compartia grup del centre ocupacional amb el primer afectat. En el seu cas presentava cansament, febre i vòmits. També va evolucionar ràpidament cap a un xoc sèptic amb resultat de mort a les poques hores. Almenys en un dels casos, es tracta de bacteri meningococ de tipus C.

Els equips sanitaris del Servei d’Epidemiologia de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) va iniciar la investigació epidemiològica per determinar l’origen d’aquests dos casos. Un cop es va sospitar que es tractava de malaltia meningocòccia, l’Agència va desplegar immediatament l’operatiu habitual per fer la quimioprofilaxi als companys del centre de les dues persones afectades, i també per contactar i tractar les persones que conviuen amb la dona afectada, que compartia pis amb altres persones amb necessitats especials.

Així doncs, les persones que han estat en contacte amb els dos afectats per la malaltia ja estan rebent el tractament preventiu i se’ls oferirà també la vacunació contra el grup C.

L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) està seguint estrictament el protocol habitual, per tal d’assegurar que es limita al màxim la possibilitat de contagi de persona a persona.  Aquesta és la mesura principal davant d’una afectació bacteriana que es transmet.

Sobre la malaltia

La malaltia meningocòccica és una malaltia infecciosa greu causada per un bacteri anomenat meningococ. Es produeixen casos durant tot l’any, però de forma més freqüent durant els mesos d’hivern i primavera. Generalment són casos aïllats, però poden aparèixer també com a brot  quan es presenten dos o més casos relacionats, en persones que conviuen juntes.

El meningococ pot trobar-se a la gola d’algunes persones sense produir-los cap mena de símptoma, perquè desenvolupen una protecció natural, però el poden transmetre a una persona sana i fer-la emmalaltir. La malaltia meningocòccica pot produir una infecció generalitzada (sèpsia meningocòccica), o bé afectar només el sistema nerviós (meningitis), característica per la rigidesa de coll que provoca.

Hi ha diferents grups de meningococ: A, B, C i altres. El B és el més freqüent al nostre entorn. La vacunació sistemàtica en infants inclou la immunització contra  el meningococ C.

Les mesures per a la prevenció d’aquesta malaltia estan dirigides als contactes molt pròxims, i es basen en la quimioprofilaxi (tractament amb antibiòtics) i en la vacunació, sobretot si es tracta del serogrup C. L’actuació adequada davant d’un cas de la malaltia és administrar els antibiòtics a la família i l’entorn que conviu amb la persona afectada. La persona sanitària a càrrec valorarà les mesures més adequades pel que fa a la resta del seu entorn (contactes escolars o de treball), en funció de l’edat i del tipus de relació amb el cas.

 

www.aspb.cat